Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Porazíme koronavirus hitem. Na vietnamskou písničku o smrtící nemoci vznikají i taneční videa

Píseň Ghen Co Vy. foto: YOUTUBE

VIETNAM - Hrozba koronaviru není jen o pesimismu a strachu, jak dokazuje vietnamská píseň Ghen Cô Vy. Chytlavá melodie má posluchačům připomenout správné hygienické návyky pro boj s nemocí.
  5:00

Na koronavirus sice vzniká mnoho hudebních parodií, ale píseň Ghen Cô Vy není jednou z nich. Slova vznikla spoluprací s vietnamským Národním institutem pracovního a enviromentálního zdraví. A kromě všeobecných rád má veselá melodie zvednout posluchačům náladu v čase paniky. Vietnam je přitom stále zemí s nízkým počtem nakažených (k 2. březnu celkem 16 lidí), ačkoliv sousedí přímo s Čínou. 

Píseň vznikla na základě hitu Ghen, ten byl pouze opatřen novým textem nabádajícím k mytí rukou a jiné účinné obraně před virem. Píseň zaplavila sociální sítě, a to zejména ve chvíli, kdy na ni ve své talk show upozornil oblíbený moderátor John Oliver. Předvedl dokonce i precizně naučený taneček.

Na sociálních sítích se objevují videa plná tancujících lidí. Kdo by si pomyslel, že píseň o koronaviru bude mít svou vlastní choreografii? Příspěvky s tancem se sdružují pod hashtagem #ghencovychallenge. Za jedním z dosud nejúspěšnějších videí stojí vietnamský tanečník Quang Dang.