Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pornem za záchranu pralesů. I to předvedou Dny evropského filmu

Slovensko-cest

  7:00
PRAHA - Švédský film Call Girl režiséra Mikaela Marcimaina zahájí dnes večer v pražských kinech Světozor a Lucerna jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu.

Z filmu Fuck for Forest foto: DEF

Zahajovací snímek má příchuť skandálu: líčí události kolem aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Aféru tehdy odstartoval list Dagens Nyheter, který uvedl, že má k dispozici policejní zprávu určenou Palmemu. Premiér se z ní měl dozvědět, že ministr spravedlnosti Geijer navštívil nevěstinec s nezletilými prostitutkami. Palme přijetí takové zprávy popřel a list byl potrestán pokutou – nicméně zpráva existovala a v roce 1991 byla zveřejněna.

Z filmu Call Girl

Režisér Mikael Marcimain sice důsledně tvrdí, že jeho film se skutečnými událostmi jen volně inspiroval, zároveň však zobrazil postavy hodně podobné těm skutečným v hodně nelichotivých situacích. A to včetně Olofa Palmeho, jehož rodina si nakonec vymohla vystřižení některých záběrů. Mezi těmi, kdo platí v hotelu za sex s nezletilou, tak v konečné verzi není rozpoznatelný muž podobný někdejšímu švédskému premiérovi.

Natoč porno, pomůžeš planetě

Novinkou letošního ročníku je sekce Docs zaměřená na dokumentární filmy. Z nich pořadatelé doporučují například snímek Fuck for Forest o skupině berlínských aktivistů (původně z Norska), kteří se snaží vydělávat peníze na záchranu deštných pralesů natáčením „ekoporna“. Na svých webových stránkách nabízejí za poplatek zhlédnutí erotických aktivit zúčastněných ekologů a ekoložek; své vlastní video může na stránky přidat každý, kdo chce tímto způsobem prospět planetě.

V dokumentární sekci je zařazen například také snímek Zvonky štěstí: „V malé romské vesničce na Slovensku žijí Mariena a její bratranec Roman. Ve vesnici jsou známí pro svou zvláštní zálibu – spojuje je jejich obdiv ke Karlu Gottovi a Darině Rolincové. S oblibou nacvičují jejich písničky a sami přebírají jejich identity, ač zcela proti očekávání – Mariena vystupuje jako Karel a Roman jako Dara. Jednoho dne se rozhodnou, že společně nazpívají Zvonky šťastia, natočí klip a pošlou jej svým idolům...“

Zvonky štěstí. Mariena (Karel Gott) a Roman (Darina Rolincová) v slovenském dokumentárním filmu o zanícených interpretech proslulé písně

S čerstvou evropskou tvorbou seznámí zájemce sekce nazvaná Best Of; těm, kdo chtějí na velkém plátně znovu vidět o něco málo starší úspěšné filmy, je pak určena sekce Media (nazvaná podle programu, z něhož tyto snímky čerpaly finance): mezi jinými nabízí oceňovaný film Michaela Hanekeho Bílá stuha nebo snímek Antikrist Larse von Triera.

Dny evropského filmu se v hlavním městě zdrží do 18. dubna, od 19. do 25. dubna budou pokračovat v brněnském kině Art.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...