Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Porota vybrala finalisty Chalupeckého ceny

Kultura

  11:50
BRNO - Vítěz prestižní ceny pro mladé výtvarníky bude vyhlášen 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku.

Finalista Chalupeckého ceny Jiří Thýn byl v užším výběru i loni. Na snímku jeho expozice v pražském DOXu. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

O prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého se uchází pět mladých výtvarníků - Adéla Babanová, autorská dvojice David Böhm & Jiří Franta, Vladimír Houdek, Richard Loskot a Jiří Thýn. Ve výběru o laureáta jsou tak autoři videí, instalací, kresby, malby a fotografií. Finalisty vybrala mezinárodní porota, v jejímž čele je podruhé kurátor galerie moderního umění MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer.

Vyhlášení jako pocta Havlovi

"Cena bude udělena potřiadvacáté, vítěze vyhlásí 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku. Ceremoniálu bude předcházet od 25. října výstava nových děl finalistů v Domě pánů z Kunštátu v Brně," oznámila na dnešní tiskové konferenci v Praze Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Večer s názvem "Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel" v režii Vladimíra Morávka odvysílá Česká televize.

Příští rok se laureát se svou výstavou vrátí do Národní galerie v Praze; naposledy tuto expozici hostila v roce 2001. Finalisté se letos představí mimo Prahu a poprvé v Bratislavě - doprovodný program se odehraje také v Brně, Ostravě a Hradci Králové.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...