Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Poslední májový týden v Budapešti bude patřit českému divadlu

Kultura

  7:00
BUDAPEŠŤ - Pod názvem Zkoukni to! se v tamním Divadle Józsefa Katony od 24. do 26. května představí výběr nově přeložených dramatických textů a inscenací.

Soňa Červená v opeře Zítra se bude...! foto: ARCHIV MAFRA - Hana Smejkalová

Pořadateli dosud největší české divadelní přehlídky v Maďarsku jsou Divadlo Unlimited režisérky Lucie Málkové a České centrum Budapešť.

"Diváci uvidí premiéru Mikuláškovy Europeany, scénická čtení nově přeložených her a filmový záznam opery pražského Národního divadla Zítra se bude...!," řekla ČTK Petra Jungwirthová z Českých center v Praze.

Divadlo Józsefa Katony patří ke špičce evropského divadla, letos slaví 30 let existence a je dlouhodobě v kontaktu s českou kulturou.

"Dramaturgie přehlídky usiluje o co největší pestrost ve smyslu žánrovém i tematickém. První den je zaměřen na minulost a v komponovaném večeru představí inscenaci nezávislého brněnského Divadla Feste, kterou režisér Jiří Honzírek nastudoval na motivy dopisu Václava Havla tehdejšímu prezidentovi Gustávu Husákovi z 8. dubna 1975. Druhá část večera bude patřit filmové premiéře záznamu opery Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude...!, která měla v roce 2008 premiéru v Národním divadle v Praze," uvedla Jungwirthová.

"Inscenaci opery jsme chtěli přivézt do Budapešti letos na jaře, ale kvůli nedostatku financí z toho sešlo. Jsem proto rád, že maďarští diváci tento pozoruhodný projekt uvidí alespoň ve filmové verzi," komentoval to ředitel Českého centra v Budapešti Michal Černý. Věří, že výkon Soni Červené v roli Milady Horákové i gejzír nápadů s využitím dobových textů je osloví.

Úspěšná Europeana

Druhý den festivalu bude patřit výhradně české dramatice. Maďarští překladatelé ve spolupráci se zástupci agentur Aura-Pont a DILIA vybrali drama Petra Zelenky Očištění, groteskní vizi Romana Sikory Snídaně s Leviathanem, komedii Stanislava Jiránka a Davida Nejedlého Bílý Palcát aneb Konečně řešení a text Alice Nellis Barikády. Scénická čtení nastudovali maďarští režiséři s organizátorkou festivalu Lucií Málkovou.

Vrcholem přehlídky bude nedělní hostování brněnského divadla Reduta s úspěšnou adaptací Ouředníkovy Europeany v režii Jana Mikuláška. Literární předloha inscenace není v Maďarsku neznámá - maďarské vydání knihy má za sebou dva dotisky a rozhlasovou podobu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!