Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Posledním filmem Quentina Tarantina může být nový Star Trek

Kultura

  12:52
los angeles - Podle důvěryhodných zdrojů magazínu Deadline by se Quentin Tarantino mohl ujmout režie dalšího Star Treku. O svůj námět pro příští film už se údajně podělil kolegou J.J. Abramsem, který vesmírnou ságu před osmi lety restartoval, točil první dva filmy a ten třetí z loňského roku produkoval. Právě produkce by měla připadnout Abramsovi i podle tvrzení webu Deadline. Tarantino by usedl do křesla režiséra.

Quentin Tarantino foto: Reuters

Jak server připomíná, pikantní by tato snová spolupráce byla i proto, že Tarantino nikdy netočil film ze zavedené série. Na druhou stranu není úplně nezkušený, pokud jde o to nasednout do rozjetého rychlíku existující značky. Tuto výzvu už v minulosti přijal, když se pustil do režie epizod seriálů Pohotovost a Kriminálka Las Vegas.

Zajímavá by spolupráce byla i proto, že Tarantino je zvyklý mít absolutní kontrolu nad celým filmem, který je jeho autorským dílem. Zatímco Star Trek je více než půlstoletí stará legenda s miliony fanoušků a propracovanou mytologií, do které není lehké vstoupit. V minulosti se proto často režie jednotlivých epizod i filmů často zhostili samotní seriáloví herci.

Star Trek Tarantino cituje i ve filmu Kill Bill

Podle zdrojů magazínu Deadline je námět úžasný a Tarantino chce dát dohromady tým autorů, kteří na základě jeho vize napíší scénář. Ani to není pro Tarantina typické. V minulosti se spekulovalo například o tom, že by se mohl ujmout režie Jamese Bonda. Agent 007 ve službách “blázna z videopůjčovny”, jak se Quentinovi přezdívá, ale narazil právě na přání mít kreativní vliv na všechny aspekty filmu.

Spojení Tarantina a Star Treku ale nemusí být tak neuvěřitelné, jak se na první pohled jeví. Slavný režisér se považuje za velkého fanouška a narážky na slavný fenomén se pravidelně objevují v jeho filmech. Není ostatně jedinou hvězdou, která se o režii Star Treku zajímala. V minulosti opakovaně projevil přání natočit si vlastní Star Trek třeba režisér série X-Men Bryan Singer. Ve snímku Star Trek: Nemesis si dokonce střihl malé cameo.

Za zrcadlo, nebo do minulosti?

Spekuluje se, že Tarantino by mohl zamířit do takzvaného zrcadlového vesmíru, tedy alternativní zvrácené reality Star Treku, která je prosycena cynismem, násilím a zlem podobně jako Tarantinovy filmy. V roce 2015 se také slavný filmař vyjádřil v podcastu Nerdist v tom smyslu, že by ho zajímaly příběhy točící se okolo cestování časem.

Tarantino v roce 2016 oznámil, že už plánuje natočit jen dva filmy. Vzhledem k tomu, že už nyní pracuje na snímku, který se má týkat Charlese Mansona, stal by se čtvrtý novodobý Star Trek jeho posledním projektem.

J.J. Abrams restartoval Star Trek v roce 2009 stejnojmenným filmem. V roce 2013 se pak jako režisér ujal rovněž pokračování s podtitulem Do temnoty. Třetí film z loňského roku Star Trek: Do neznáma už ale “jen” produkoval a v režisérském křesle jej vystřídal Justin Lin, který se proslavil sérií Rychle a zběsile.

V novém filmu, ať už ho bude točit kdokoli, se budou muset scénáristé vyrovnat kromě jiného s velice vážným problémem v podobě úmrtí jednoho z hlavních představitelů. Anton Yelchin, který hrál Pavla Čechova, zemřel následkem nehody loni v červnu.

Autor: