Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pozor, princezna je lesba! Maďarská vláda prosadila povinné varování na dětské knize

LGBT foto: theodoranian/Wikimedia

BUDAPEŠŤ - Dětská kniha Zázračná zem je pro každého (Meseország mindenkié) musí v Maďarsku vycházet s varováním pro čtenáře. Upozornění říká, že kniha odporuje tradičním genderovým rolím. Je pravděpodobné, že se varování do budoucna budou týkat i dalších knih s inkluzivní tematikou.
  16:00

Orbán po násilnostech na Kapitolu radí nevměšovat se do věcí USA. ‚Nesuďme jiné země‘, prohlásil

Maďarská pravicová vláda premiéra Viktora Orbána se netají svým negativním přístupem k LGBT tématům. V úterý učinila další krok, když nakladateli přikázala vytisknout novou dětskou knihu s varováním pro čtenáře.

Antologii pohádek Zázračná zem je pro každého vydává v zemi organizace Labrisz podporující lesbičky a transsexuální ženy. Podle vlády je potřeba chránit spotřebitele právě proto, že pohádky z antologie převrací tradiční genderové role.

Mezi pohádkami jsou příběhy o lani, která se kouzlem stane jelenem, lásce prince k jinému princi nebo Sněhurce s tmavou barvou pleti. 

Kniha na sebe upozornila už loni v září, když jedna ze členek politického hnutí Naše vlast (Mi Hazánk Mozgalom) výtisk knihy na tiskové konferenci nechala skartovat. Premiér Viktor Orbán knihu minulý rok označil za propagandu homosexuálů.

Organizace Labricz oznámila, že se spolu s partnerskou organizací Hatter, jež podporuje gaye, pokusí o podání žaloby na stát kvůli diskriminačním praktikám.

Maďarkso loni v květnu odhlasovalo konec uznávání transsexuálních lidí. V listopadu zase pozměnilo konstituci ve znění, že rodina jsou pouze muž a žena. Znamenalo to konec adopcí dětí pro homosexuální páry.