Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Pozor, tento film vás může urazit.‘ Disney u svých filmů varuje před zastaralými kulturními narážkami

Kultura

  17:00
LOS ANGELES - Diváci služby Disney+ mohou u některých filmů natrefit na varování. Firma je varuje před zastaralými sociálními a kulturními narážkami, které se ve snímcích vyskytují. Největšími „hříšníky“ jsou klasické pohádky právě od Disneyho.

Animovaný snímek Dumbo (1941). Záběr z remasterované verze. foto: Walt Disney Studios

„Tento pořad je k vidění tak, jak byl původně zamýšlen. Může obsahovat zastaralé narážky,“ varují popisy u jednotlivých filmů. 

Animovaný snímek Dumbo (1941). Záběr z remasterované verze.
Animovaný snímek Dumbo (1941). Záběr z remasterované verze.

Například klasický animovaný snímek Dumbo (1941) zobrazuje hejno černých vran (anglicky crow) pokuřujících cigarety. Jejich vůdce se jmenuje Jim. Je to přímá narážka na takzvané zákony Jima Crowa o rasové segregaci afroameričanů. V době vzniku filmu šlo o aktuální věc, která dnes ale působí rasisticky. 

Snímek Petr Pan (1953) je zase kritizován za zobrazení původního obyvatelstva země, amerických Indiánů. Ve filmu mimo jiné zazní i píseň What Made The Red Man Red (Proč je Rudoch rudý?).

V Lady a Trampovi (1955) zase pár siamských koček zpívá píseň The Siamese Cat Song (Píseň siamských koček) s až dráždivě zřetelným asijským přízvukem. Siam je dřívější název pro Thajsko. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!