Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Praha 10 chystá výstavu unikátních fotografií od Karla Čapka

Kultura

  12:00
PRAHA - V Praze 10 budou v září vystaveny unikátní fotografie a dopisy, které byly nalezeny ve vile Karla Čapka. Radnice chce představit například obrázky, které vyfotil slavný spisovatel a které se dosud na veřejnosti neobjevily. ČTK to řekl starosta městské části Bohumil Zoufalík.

Portréty z knihovny Karla Čapka. foto: MAFRA – Tomáš Krist

Část dvojvily, kterou si postavili bratři Čapkové, koupila Praha 10 loni od dědiců, a to i s inventářem. V domě nyní pracují odborníci z Národního památkového ústavu a ze Společnosti bratří Čapků, kteří se snaží všechny předměty zkatalogizovat."Velmi precizní práce na zdokumentování všech ve vile se nacházejících předmětů prodlužuje dobu, kdy bude moci být vila zpřístupněna veřejnosti," poznamenal Zoufalík. Zpracována je nyní více než polovina pozůstalosti.

ČTĚTE TAKÉ

Dosud nepublikované dopisy i fotografie

Podle starosty byly ve vile nalezeny například fotografie pořízené Čapkem nebo dopisy, které nebyly dosud publikovány. "Z tohoto důvodu se radnice rozhodla uspořádat v září letošního roku v prostorách Galerie Deset výstavu, kde budou tyto nově objevené fotografie představeny veřejnosti," dodal Zoufalík.

Karel Čapek s Olgou Scheipflugovou.

Praha 10 po zakoupení nemovitosti slíbila, že se ji pokusí zpřístupnit veřejnosti. První zájemci by se do ní podle Zoufalíka mohli dostat na jaře příštího roku. "Nechtěl bych z toho ale udělat pouťovou atrakci," poznamenal starosta s tím, že podle jeho představy by byl stanoven v týdnu jeden návštěvní den. Prohlídky by musely být nastaveny tak, aby nijak nepoškodily interiér a věci po Čapkovi. Ve vile by také mohla v budoucnu vzniknout studovna a návštěvní místnost, radnice by do ní také chtěl zvát "zajímavé osobnosti" z Česka i z ciziny.

Vilu čeká v nejbližší době rekonstrukce. "Požádali jsme ministerstvo kultury o doporučení projektanta, který má s podobnými opravami zkušenosti," řekl Zoufalík. Peníze na rekonstrukci by chtěl začlenit již do rozpočtu na příští rok. Podle původních odhadů po koupi nemovitosti bude nutné za opravy zaplatit až desítky milionů korun.

Vila bratří Čapků v Praze.

Bratři Čapkové si dvojdům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Praha 10 památku koupila po dlouhých jednáních loni na podzim. Za nemovitost a Čapkovu pozůstalost radnice zaplatila téměř 44 milionů korun.

Části domu zůstaly do dnešních dnů téměř nezměněny a podle návštěvníků v něm byl zachován "duch první republiky".

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.