Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Praha má nový open air festival. Zářijový Prague Sounds zaštiťují Struny podzimu

Jiří Suchý: Recital 1964 / 2019, Praha, Rudolfinum, 19. října 2019 foto: Petra Hajská

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu letos slaví 25 let. K tomuto jubileu připravil dárek v podobě samostatného festivalu Prague Sounds. Ten se od 2. do 8. září odehraje z převážné části v samotném srdci Prahy na plovoucí scéně na řece Vltavě, která stejně jako loni při koncertu houslisty Daniela Hopea vyroste u Slovanského ostrova před působivou kulisou Pražského hradu.
  12:00

„Projekt Prague Sounds vznikl loni jako reakce na pandemii koronaviru. Letos se stává open air festivalem k oslavě 25. výročí Strun podzimu, svátkem živé hudby v podání umělců, kteří se nesmazatelně zapsali do historie festivalu,“ říká zakladatel festivalu Marek Vrabec. Festivalu tak k jubileu poblahopřeje plejáda umělců, kteří stáli u jeho milníků.

Prague Sounds zahájí 2. září pozdně letním večerem pod širým nebem Jiří Suchý a orchestr divadla Semafor s výběrem písní převážně inspirovaných vodním živlem zasazeným do působivé říční scény na hladině Vltavy. Americký violoncellista Yo-Yo Ma přinese 4. září do Rudolfina Bachovy nadčasové suity na oslavu síly hudby a její schopnosti léčit a inspirovat.

O dva dny později se na festival vrátí multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík, aby na plovoucí scéně společně se souborem Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem odvyprávěl příběh života, lásky a smíření v autorském folklorním projektu kombinujícím skladby z alba Mateřština a představení kRok za kRokem.

Jeden z nejvlivnějších jazzových klavíristů dneška Brad Mehldau a oceňovaný zpěvák Ian Bostridge se 7. září na stejném místě představí ve společném lyrickém projektu vycházejícím mimo jiné ze Shakespearovy a Goetheho tvorby. Týden plný návratů zakončí 8. září andělský hlas charismatické zpěvačky Lizz Wright. Plovoucí scéna na Vltavě odhalí její nejniternější uměleckou polohu, gospel.

Doprovodný program Offstrings nabídne ve spolupráci s Centrem moderního umění Dox hudební experiment na pomezí výtvarného umění, koncertu a dramatu v podání francouzského multimediálního tvůrce Francka Vigrouxe, který vystoupí 8. a 9. září v Dox+. Jubilejní 25. Struny podzimu proběhnou v obvyklém termínu od října do listopadu. Program festivalu pořadatelé oznámí 23. června.

Autor: