Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jeden z nejvýznamnějších malířů dneška Gerhard Richter se poprvé představí v Praze

Kultura

  17:00
PRAHA - V České republice se příští rok poprvé představí souborná výstava světoznámého německého malíře a sochaře Gerharda Richtera. Padesátka Richterových děl se v pražském paláci Kinských objeví v rámci Česko-německého kulturního jara od 26. dubna do 4. září.

Z díla Gerharda Richtera. foto: Reprofoto

„Gerhard Richter je jeden z nejvýznamnějších žijících umělců Německa a my máme velkou radost z toho, že jeho retrospektivní výstavu můžeme poprvé přivézt do České republiky,“ uvedl ředitel pražského Goethe-Institutu Berthold Franke.

Gerhard Richter při práci.

Čtyřiaosmdesátiletý drážďanský rodák Richter maluje obrazy abstraktní i hyperrealistické, odmítá tvořit jediným stylem. Často kombinuje malbu s fotografií. V roce 1951 byl přijat na Akademii v Drážďanech. Jeho první významnou zakázkou byla nástěnná malba pro muzeum hygieny v Drážďanech roku 1958. Později po Richterově emigraci byla přemalována. Roku 1995 získal Wolfovu cenu za umění, o dva roky později cenu Praemium Imperiale.

Podle vlivného žebříčku Kunstkompass 2014 (Umělecký kompas 2014) se Richter před dvěma lety stal nejvýznamnějším současným umělcem. Žebříček Kunstkompass vydávaný od roku 1970 je považován za jeden z nejdůležitějších barometrů současného umění. Na hodnocení významu umělců se projeví hlavně výstavy v prestižních galeriích, vyznamenání a recenze v uměleckých časopisech. Prodejní ceny děl jednotlivých umělců naopak nehrají žádnou roli.

Z díla Gerharda Richtera.

Z díla Gerharda Richtera.

Gerhard Richter.

Gerhard Richter při práci.

Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze a Goethe-Institutu ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti a s českými ministerstvy kultury a zahraničí. Od dubna do června se díky jejich spolupráci uskuteční řada kulturních akcí.

Podrobnější informace k výstavě a k ucelenému programu Česko-německého kulturního jara budou oznámeny na tiskové konferenci na počátku roku 2017.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč