Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Praha v bluesovém rytmu: zahrají Coco Montoya i Tonya Graves

Kultura

  12:00
Příznivci blues v České republice se v nejbližších dnech dočkají zajímavých koncertů i alba Back To Blues, které vydává v Česku žijící americká zpěvačka Tonya Graves. V úterý 20. října se koná v pražském Lucerna Music Baru Blue Fest, na němž se představí uznávaní kytaristé Coco Montoya, Rusty Wright a Bror Gunnar Jansson. Publiku v metropoli pak 23. října ve Vinohradském pivovaru zahraje několikanásobný držitel Britské bluesové ceny Marcus Bonfanti.

Coco Montoya. foto: Reprofoto

Hudební fanoušky a speciálně příznivce bluesové scény potěší 2. ročník festivalu Blue Fest. Hlavní hvězdou večera bude americký bluesman Montoya. Hudebník začínal jako bubeník a léty nepřetržitého koncertování se stal jedním z předních kytaristů a zpěváků americké blues-rockové scény.

Dalším hostem bude Wright, též vynikající kytarista a zpěvák. Jeho poslední studiové album bylo čtenáři hudebního časopisu Vintage Guitar Mag nominováno na album roku. Do třetice zahraje švédský muzikant Bror Gunnar Jannson, jehož hudba balancuje na pomezí folku, country, blues i alternativních postupů.

„Vystupuju jako one man band, takže sám hraju na bicí, perkuse, kytaru a zpívám. Hudba, kterou skládám je silně inspirovaná americkou lidovou hudbou, takové Alt-blues s dotykem jižanské gotiky. Témata a příběhy mých písní jsou převážně temná, většinou o smrti nebo dáblu,“ uvedl Jannson.

Několikanásobný držitel prestižní Britské bluesové ceny Marcus Bonfanti se představí pražskému publiku 23. října ve Vinohradském pivovaru. Poslední čtyři roky je opakovaně nominován na Britské bluesové ceny v kategoriích kytarista, zpěvák a album roku. Jeho poslední studiová nahrávka Shake The Walls z roku 2013 byla zařazena mezi Top 5 alb roku časopisem Classic Rock Magazine. „Možná, že někteří posluchači budou znát moji hudbu z mých alb, takže pro ně bude překvapením, jak tyhle skladby znějí naživo,“ podotkl Bonfanti před pražským koncertem.

Na koncertě 28. října v Paláci Akropolis v Praze pokřtí své nové album Back To Blues v Česku žijící americká zpěvačka Tonya Graves. Druhá sólová deska členky skupiny Monkey Business je poctou žánru blues, který dal základ jazzu, ragtimu, rokenrolu, rocku i country. „Byla jsem překvapená, kolik lidí má v Česku rádo blues a jaký superfestival Blues Alive se koná v Šumperku,“ uvedla zpěvačka, která již 20 let žije v Praze.

Autor: