Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pravé české nepravosti podle pravých českých hrdinů. Do Národního divadla zamíří Zbyhoň!

Kultura

  17:00
PRAHA - Považujete Šťáhlava za značku smoothie makeru a Čestmír je pro vás leda ten otylý létající chlapec? Pak tedy ale neznáte celebrity dřívějších dob, pravověrné hrdiny Rukopisů královédvorského a zelenohorského.

Filip Rajmont. Inscenace Zbyhoň! (2018). Autoři: Jan Frič, Milan Šotek. foto: ND - Patrik Borecký

RECENZE: Jsme v pohodě. Všechno je ve slovech, která znějí jako agitace

Spíš než romantickým ohlédnutím za příběhy obsaženými v Rukopisech je inscenace Zbyhoň! svědectvím o eskalujícím českém, potažmo slovanském nacionalismu a o problematice sekt a ideologických konstruktů vůbec. Bratrstvo NN (Národ Neskoná) obsadí Novou scénu, aby zde uspořádalo rituál znovuzasvěcení do slavné české minulosti a zabránilo tak v hodině dvanácté řízené genocidě Čechů, ke které v zemi podle jeho mínění dochází. Zůstanete imunní vůči náboru do řad „Pravočechů“? Pravost Rukopisů bude jednou provždy stvrzena!

Jiří Suchý z Tábora, Patrik Děrgel, Pavla Beretová, Filip Kaňkovský. Inscenace...
Ondřej Pavelka, Pavla Beretová. Inscenace Zbyhoň! (2018). Autoři: Jan Frič,...

Inscenační tým nevzrušovala ani tak otázka pravosti či nepravosti literárních památek, na kteroužto se jejich odborná recepce často omezuje, nýbrž étos jejich vlastních, byť třeba smyšlených příběhů. Kdo byli Vlaslav, Kruvoj, Věstoň? Nezapíráme, že nás v první chvíli uchvátila především jazyková neotřelost samotného jména „Zbyhoň“. To se před tím v české literatuře objevilo jen v dramatickém debutu Václava Klimenta Klicpery Blaník coby postava „Zbihon, z rodu knížecího“.

ZBYHOŇ!

Jan Frič, Milan Šotek a kol.
Nová scéna Národního divadla
premiéry: 17. a 18. května 2018

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!