Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pražská filharmonie se chystá příští rok vystoupit na Tchaj-wanu, zazní třeba Novosvětská

Na ostrově se PKF představí v říjnu 2021, řekla ředitelka souboru Kateřina Kalistová (uprostřed). foto: Twitter PKF

Tchaj-pej - Pražská filharmonie (PKF - Prague Philharmonia) příští rok vystoupí na Tchaj-wanu. Na ostrově se představí v říjnu 2021, řekla ředitelka souboru Kateřina Kalistová. Podrobnosti turné v Tchaj-peji domluvila tento týden během návštěvy Tchaj-wanu, kterou podnikl český předseda Senátu Miloš Vystrčil.
  16:11

PKF začne asijské koncertní turné příští rok v Japonsku, poté se představí v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. „Zazní mimo jiné předehra k Prodané nevěstě nebo Dvořákova Novosvětská. Pomoc přislíbili i kolegové z Tchajpejského symfonického orchestru,“ uvedl soubor k tchajwanskému vystoupení na svém twitteru.

Tchaj-wan je ochoten vstoupit do Evropy přes Česko, řekl Vystrčil na závěr své návštěvy

Pražská filharmonie měla loni na podzim vystoupit v Číně. Koncerty ale byly zrušeny poté, co pražský primátor Zdeněk Hřib pronesl několik kritických výroků na adresu Pekingu. Čínské úřady zareagovaly zrušením koncertů a vystoupení souborů, které měly ve svém názvu „pražský“. PKF tehdy uvedla, že Čína podmínila povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, což však filharmonie odmítla. Hřib poté řekl, že se Praha pokusí souborům zajistit jiná vystoupení. Konkrétně přitom hovořil právě o využití kontaktů na Tchaj-wanu.

Kalistová řekla, že o možnosti koncertovat na Tchaj-wanu začal jednat bývalý ředitel souboru, který navštívil tchajwanské zastoupení v Praze.

Smlouva zatím podle Kalistové podepsána nebyla, stát by se tak mělo v nejbližší budoucnosti. Kromě Tchaj-peje PKF vystoupí ve dvou dalších tchajwanských městech.

Hřib na páteční tiskové konferenci řekl, že v Tchaj-peji také budou vystavena díla Alfonse Muchy. Na Tchaj-wan by podle něj měla dorazit i díla, která ještě veřejnost zhlédnout nemohla.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...