Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pražské Divadlo Na zábradlí se inspirovalo filmem Martina Friče

Kultura

  15:00
PRAHA - Hra Josefa Neuberga a Františka Vlčka Dnes naposled je adaptací stejnojmenného snímku z roku 1958. Inscenaci, která má dnes premiéru, nastudoval David Czesany.

Petr Čtvrtníček a Igor Chmela ve hře Dnes naposled foto: ČTK - Vít Šimánek

Místem příběhu o cestě do hlubin duše alkoholika je denní vinárna U Kroců. Diváci se dozvědí, co mají společného konstrukční inženýr, houslový virtuos, obyčejný holič či bývalý továrník, kteří se tu scházejí v podstatě denně.

Odborným poradcem při vzniku původního filmu byl Jaroslav Skála, jenž v roce 1951 inicioval založení pražské záchytky pro alkoholiky - prvního zařízení svého druhu na světě.

Sólo pro Čtvrtníčka a Chmelu

Snímek adaptoval pro divadelní jeviště režisér Czesany s dramaturgyní Ivanou Slámovou. Objeví se v něm prakticky všichni herci této scény. Například Igor Chmela, Hynek Chmelař, Petr Čtvrtníček, Miloslav Mejzlík, Kristina Beranová, nebo Natálie Řehořová.

Uvedením hry se divadlo současně rozloučí se svou dlouholetou ředitelkou Doubravkou Svobodovou. Hlas z městského rozhlasu bude patřit právě jí. Svobodová ve funkci končí k 31. srpnu, na podzim se stane děkankou DAMU. Ve vedení scény ji vystřídá Petr Štědroň, dosavadní umělecký šéf brněnské Reduty a dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Autor: