Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro dnes nabídne chorály mezi lokomotivami

Kultura

  12:30
PRAHA - Koncert 68. ročníku festivalu Pražské jaro se dnes uskuteční v netradičních prostorách v Národním technickém muzeu v Praze.

Schola Gregoriana Pragensis foto: MAFRA - Ladislav Němec

Mezi exponáty ve svých charakteristických hábitech vystoupí soubor Schola Gregoriana Pragensis pod uměleckým vedením Davida Ebena. Základem koncertu s názvem Člověk putující (Homo viator) budou gregoriánské chorály.

Vystoupení Schola Gregoriana Pragensis bude kombinováno s mluvenými vstupy Ebenova bratra Marka. Koncert naváže na loňský ročník Pražského jara, kdy na stejném místě Agon Orchestra pod vedením Petra Kofroně připomněl 100. výročí narození a zároveň 20. výročí úmrtí průkopníka nové hudby a estetiky Johna Cage.

Hledání směru

Zvolené téma cesty v případě letošního programu Člověk putující podle tvůrců vyjadřuje odvěkou proměnlivost lidské existence a hledání jejího směru a smyslu. Vedle středověké hudby během večera zazní verše Lawrence Ferlinghettiho a Vítězslava Nezvala nebo texty Antoine de Saint-Exupéryho a Pavla z Tarsu.

Letošní Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu tradičně zahájil koncert s cyklem symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Přednesl ho Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu pod vedením Petera Oundjiana.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!