Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Pražské Rudolfinum hostilo českou premiéru Menzelových Donšajnů

Kultura

  8:18
PRAHA - Dvořákova síň pražského Rudolfina se ve středu večer netradičně zaplnila filmovými diváky, kteří zhlédli jako první v Česku komedii Jiřího Menzela Donšajni. Světovou premiéru měla v srpnu na MFF v Montrealu, v září ji producenti nasadili do americké distribuce. Projekce se zúčastnila početná herecká a tvůrčí delegace v čele s režisérem. Premiéra však začala s více než půlhodinovým zpožděním.

Režisér Jiří Menzel (vpravo) a herci Libuše Šafránková (druhá zprava) a Martin Huba (uprostřed) na premiéře Menzelova filmu Donšajni, která se uskutečnila 25. září v pražském Rudolfinu. foto: MAFRA: Dan Materna

Příběh filmu je zasazen do prostředí operního souboru na malém městě, který chce inscenovat Dona Giovanniho. Natáčel se vloni hlavně v táborském divadle a dále v Mělníku, v barokním divadle v Českém Krumlově a v klášteře v Plasích. Pracovní název Sukničkáři se Menzelovi nelíbil, změnil ho na Donšajny. "Oba názvy jsou takřka synonymem. Jen jsem měl pocit, že pod tím prvním by lidé hledali více vulgarity, než film obsahuje, zatímco donšajn je takový sukničkář s grácií," řekl o tom.

Režisér Jiří Menzel (vpředu druhý zleva) uvedl v pražském Rudolfinu premiéru svého filmu Donšajni. Vpředu vlevo je režisér, herec a dramatik Arnošt Goldflam.

Donšajn je počeštěnou verzí španělského Dona Juana a italského Dona Giovanniho. Legenda o nenapravitelném svůdníkovi se šíří od čtrnáctého století, poprvé ji sepsal v roce 1630 Tirso de Molina. Nejvíce ho proslavil Wolfgang Amadeus Mozart, když v roce 1787 uvedl ve Stavovském divadle světovou premiéru opery Don Giovanni.

Režisér Jiří Menzel přichází po červeném koberci na premiéru svého filmu Donšajni.

"Můj snímek je o přízni k ženám a k opeře. Je o tom, jak se provinční soubor chystá uvést právě toto dílo," podotkl Menzel, který do hlavních rolí obsadil Libuši Šafránkovou, Jana Hartla a Martina Hubu. Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, Emma Smetana a ve své poslední roli i Jiřina Jirásková, která letos 7. ledna zemřela.

Většina scén vznikala na připravený hudební základ. Klíčové role ztvárnily i operní hvězdy Anna Klamo, Jiří Hájek, Lucie Juránková a Jan Hnyk. Jednu ze sopránových rolí nazpívala Anda-Luise Bogza ze Státní opery, další pak sólista Slovenského národního divadla Peter Mikuláš či Svatopluk Sem. Ve filmu, který stříhal Jiří Brožek, si zahrála i tisícovka komparzistů.

Zpěvák Karel Gott se ve společnosti krásných dam cítil na premiéře Donšajnů skvěle.

Poprvé za svou kariéru byl Jiří Menzel, který získal v roce 1968 Oscara za film Ostře sledované vlaky, zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková. Donšajny natočil sedm let po snímku Obsluhoval jsem anglického krále, který získal čtyři České lvy a cenu kritiků na Berlinale.

Na premiéru Donšajnů přišli i Karel Gott s Václavem Neckářem.

Kameramanem Donšajnů byl Jaromír Šofr, hudbu složil Aleš Březina. Producentem byla společnost MediaPro Pictures Praha, koproducentem TV Nova a společnost Medialogue.

Českou premiéru Donšajnů doplňuje výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela, která bude měsíc umístěna na panelech v parku z boku budovy Rudolfina. K 75. narozeninám Jiřího Menzela ji připravila jeho manželka Olga. Sestavila ji z dosud nepublikovaných snímků jeho filmů, dnes už zlidovělých hlášek z nich a úryvků z jeho chystaných memoárů.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!