Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Před deseti lety zloděj zvaný Spiderman ukradl pět pláten mistrů. Jejich hodnota přesahuje 120 milionů dolarů

Kultura

  8:28
Paříž/Praha - Před deseti lety, 20. května 2010, bylo z Muzea moderního umění města Paříže ukradeno pět děl velkých mistrů moderního malířství (Pablo Picasso, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Georges Braque a Fernand Léger) v celkové hodnotě přes 120 milionů dolarů. Krádež měl na svědomí srbský občan Vjeran Tomić přezdívaný pavoučí muž či Spiderman.

Vjeran Tomic, který ukradl z Muzea moderního umění pět obrazů nedozírné ceny. foto: AP

Jeho společník řekl u soudu v roce 2017, že se všech děl zbavil: „Hodil jsem je do stavebního odpadu. Udělal jsem nejhorší chybu svého života,“ pronesl tehdy v slzách. Podle expertů ale existuje možnost, že se jich nezbavil, ale že obrazy byly vyvezeny z Francie.

Amatérský horolezec Tomić byl již v minulosti několikrát soudně trestán za krádeže u bohatých lidí, do jejichž pařížských bytů se vyšplhal. Ke své nejslavnější krádeži ale tyto vlastnosti nepotřeboval. Do muzea se 20. května 2010 vloupal ve tři hodiny ráno tak, že rozbil zámek a okno. Alarm v muzeu zrovna nefungoval, protože se čekalo už několik týdnů na jeho opravu. V muzeu sice byli i tři hlídači, ale na krádež se přišlo až ráno těsně před otevřením. A ani 30 kamer jej nezahlédlo.

Pablo Picasso a španělský exodus. Důkladně připravená výstava by rezonovala i u nás

Ukradeny byly obrazy Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškem) od Pabla Picassa (hodnota tohoto nejcennějšího ukradeného dílo se odhadovala na 28 milionů dolarů), La Pastorale (Pastorále) od Henriho Matisse, L’olivier pres de l’Estaque (Olivovník u l’Estaque) od Georgese Braquea, La femme a l’éventail (Žena s vějířem) od Amedea Modiglianiho a Nature morte au chandelier (Zátiší se svícnem) od Fernanda Légera.

Tomić byl zatčen v roce 2011 a ke krádeži v jednom z nejnavštěvovanějších pařížských muzeí se přiznal. Při zatčení Tomić policistům řekl, že do muzea šel původně jen pro Légerovo Zátiší se svícnem, až později ho napadlo, že by mohl sebrat další čtyři díla.

Soud s Tomičem a jeho dvěma komplici proběhl v roce 2017. Na otázku novinářů, jakou hrál v celém případu úlohu, před jednáním Tomić odpověděl s úsměvem: „Jakou roli jsem měl? Arsena Lupina,“ řekl s odkazem na slavného literárního hrdinu a „lupiče-gentlemana“.

Tomic dostal u soudu osm let

U soudu kromě Tomiče stanul i pařížský starožitník Jean-Michel Corvez, který i u Tomiče krádež objednal, a hodinář a známý Corveze Yonathan Birn. Ten uvedl, že v panice po zatčení svých dvou kompliců se děl v květnu 2011 zbavil.

Soudci ani odborníci tomu však nevěří. Podle nich byly obrazy vyvezeny z Francie. I spoluobvinění svědčili v tom smyslu, že Birn byl „příliš mazaný“, než aby zničil taková díla. Tomič vypověděl, že si je jist, že Birn malby nezahodil. Řekl také, že po něm chtěl sdělení, kde obrazy skončily.

Tomić dostal u soudu osm let vězení, Corvez sedm a Birn šest.

Za největší krádež obrazů v historii je dosud považováno zcizení 11 pláten slavných mistrů a vázy z bostonského Muzea Isabelly Gardnerové v březnu 1990. Cenu ukradených předmětů znalci odhadli na 300 milionů dolarů. Téměř stejnou hodnotu mají i dva obrazy Vincenta van Gogha, které byly zcizeny v prosinci 2002 v Amsterodamu.

Při údajně největší loupeži uměleckých děl v dějinách ČR či Československa byly v květnu 1991 ze sbírky Národní galerie ve Šternberském paláci odcizeny čtyři obrazy Picassa - Absint a Karta, Mandolína a sklenice pernodu, Stůl s pohárem a Přístav Tadaques. Tři obrazy byly nalezeny v červnu 1991, čtvrtý byl vystopován v Bavorsku a do galerie byl předán v listopadu 1991.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...