Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Predátor nikdy neviděný. Původní scénář kultovního filmu se dočká komiksového zpracování

Kultura

  16:32
LOS ANGELES - Americké komiksové nakladatelství Dark Horse získalo práva na adaptaci původního scénáře snímku Predátor. Fanoušci se tak po téměř čtyřiceti letech konečně dozvědí, jak měl film vypadat původně.

Snímek Predátor (1982). Režie: John McTiernan. foto: 20th Century Fox

Film Predátor je jedním z nejkultovnějších „akčňáků“ osmdesátých let. Souboj ostřílených hochů v čele s Arnoldem Schwarzeneggerem a Carlem Weathersem proti po zuby ozbrojenému mimozemšťanovi měl ale původně vypadat docela jinak.

Snímek Predátor (1982). Režie: John McTiernan.
Snímek Predátor (1982). Režie: John McTiernan.

Bratři James E. Thomas a John C. Thomas napsali postupně dvě hlavní verze scénáře. Studio 20th Century Fox použilo tu druhou. Hlavní dějová linka původního scénáře je vlastně téměř shodná s výsledným filmem. Text se ale liší v celé řadě větších či menších detailů.

Tím největším detailem je sám Predátor. Původně totiž mělo jít o obrovského ještěra, který se hodí do neprostupné džungle spíš než mimozemšťan. Příšera také neměla žádné futuristické zbraně, jako byl například ramenní kanón. To vše se objevilo až v druhé verzi scénáře. 

Webu Syfy se podařilo získat vzhled obálky chystaného komiksu.

Komiksy využívající nepoužité scénáře oblíbených filmů nejsou novinka. U stejného nakladatelství Dark Horse například v roce 2013 vyšla osmidílná minisérie založená na první verzi scénáře George Lucase ke čtvrté epizodě Star Wars, filmu Nová naděje

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...