Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Představy radikálních žen. Tak nesourodá díla na jednom místě nutí k zamyšlení

Kultura

  12:00
PRAHA - Jedna z prvních pražských vernisáží se po znovuotevření galerií uskutečnila začátkem června v DSC Gallery. Program zahájila výstavní síň v Dlouhé ulici po epidemické pauze razantně a v experimentálním módu. Expozice Radikální ženy se se svým názvem vypořádává nekompromisně, staví vedle sebe nesourodá díla odlišně zaměřených autorek, které nespojuje sebemenší gesto.

Výstava Představy radikálních žen. Pohled do výstavy. foto: DSC GALLERY - DENISA SOVJÁKOVÁ

Pět umělkyň se svébytným přístupem k tvorbě a s rozdílnými názory na svět přijalo výzvu kurátorů Karolíny Juřicové a Karla Srpa uspořádat kolektivní provokativní expozici. Jejich výběr podléhal několika kritériím. Prim hrála, mimo jiné, data narození, měla vytvořit rozpětí alespoň padesáti let, což se nakonec podařilo, nejstarší účastnice je ročník 1935, nejmladší 1989.

Výstava Představy radikálních žen.
Výstava Představy radikálních žen.

Vystavující (Alena Kučerová, Jitka Svobodová, Veronika Šrek Bromová, Veronika Holcová a Karíma Al-Mukhartová) se plně oddaly záměru pořadatelů a instalaci žádným způsobem neovlivňovaly. Požadavek zněl – od každé pět děl vytvořených v poslední době. Konkrétní práce vybírali výhradně kurátoři, a to tak, aby vyhovovala jejich úmyslu sestavit celek z odlišných částí a vytvořit mezi exponáty generační a názorové pnutí. Zároveň chtěli Srp s Juřicovou představit co největší šíři výtvarných technik používaných při ztvárnění nejrůznějších témat. Každá autorka je nositelkou jedné z nich. Výstava zahrnuje malbu, kresbu, koláž, objekt, multimediální projekt, digitální tisk, výšivku ve skle, námětově pak krajinu, figuru, předmět i ornament.

Všech pět výtvarnic splňuje také představu Juřicové o radikálních ženách, které jsou natolik výraznými individualitami, že se nenechaly svázat příslušností k uměleckému proudu nebo galerijnímu okruhu. Výpověď každé z nich je specifická po stránce obsahové i formální. Exponáty nejsou označeny, jak bývá zvykem, popiskem se jménem autora. Návštěvník dostane plánek s vyobrazenými díly a jejich názvy, podle něhož se v galerii orientuje. Zajímavější je projít si výstavu dvakrát, nejprve bez zmíněné „papírové navigace“. Je totiž překvapivé, že věk autorek neodpovídá uchopení námětu.

Nejmladší Karíma Al-Mukhartová se prezentuje ručními výšivkami ve skle (divák by je nejspíš připsal některé ze starších kolegyň) a keramickými objekty, vytvořenými na námět provazů, zatímco nejstarší Alena Kučerová je představena ultramoderní abstrakcí nazvanou Větší květy. Zároveň se Kučerová nezříká výtvarného zpracování některé z prožitých etap svého života, což je připomenuto obrazy s názvy Vzpomínka a Památce Jana Palacha. Od Veroniky Šrek Bromové jsou vystaveny panoramatické digitálními záznamy, tisky a videoprojekce zachycující pomíjivé přírodní dění.

Pod jemnými, hutně prokreslenými rozměrnými pastely je podepsána Jitka Svobodová. Soubor barevných postav je od Veroniky Holcové, jež je známá především jako autorka fantaskních krajin. Tentokrát překvapuje akryly připomínajícími hrací karty s vyobrazením figurálních gest. Jeden z jejích obrazů svým názvem Radikální žena III. vtipně koresponduje s pojmenováním výstavy. Novum rovněž je, že žádná ze zastoupených autorek dosud v Galerii DSC nevystavovala a že na přípravě výstavy se podílely i jiné galerie, např. Galerie Pecka, sídlící pod Vyšehradem.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...