Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Přehled evropských klišé. Nový Spider-Man v Praze poněkud bloudí

Kultura

  5:00
PRAHA/LONDÝN/LOS ANGELES - České vlastence a ještě víc pražské patrioty může blažit, že dokud nepřebije nějaká příští filmová série o Spider-Manovi tu stávající, bude platit: Peter Parker se svěřil své osudové lásce se zásadní pravdou na Karlově mostě.

Spider-Man (Tom Holland) zvládne i lehké plachtění. Snímek Spider-Man: Daleko od domova (2019). Režie: Jon Watts. foto: MARVEL

Snímek Spider-Man: Daleko od domova je prvním filmem z marvelovského filmového vesmíru (kam titulní postava patří díky spolupráci svých vlastníků, Sony Pictures, s Marvel Studios, resp. s Disneym), který přichází po nedávném finále avengerovské etapy. V té se mj. se světem navždy rozloučil Tony Stark alias Iron Man, jeho odkaz je však v novém filmu živý a jeden z jeho vynálezů, jejž odkázal Peteru Parkerovi, tvoří základ celého děje. 

Michelle Jonesová (Zendaya) a Spider-Man (Tom Holland). Snímek Spider-Man:...
Spider-Man (Tom Holland) a Mysterio (Jake Gyllenhaal) uzavřou poměrně nejisté...

Spider-Man se tentokrát se zlosyny utkává během školního výletu po Evropě (přesněji řečeno po evropských klišé), v jehož průběhu zavítá též do Prahy. Ta je divákům představena jako volné pokračování předtím navštívených Benátek; kulisou ke klíčové akční scéně je „tradiční“ pražský Karneval světel v historickém centru. Vzhledem k tomu, že tématem celého filmu je iluzornost toho, co si myslíme, že vidíme, je drobná úprava pražské reality vlastně v řádu věcí...

Spider-Manův lehce klopotný souboj s antagonistou zahrnuje menší i větší překvapení (to opravdu zásadní přichází až na samém konci závěrečných titulků) a poněkud podezřele vysvětlený princip, na němž funguje mocná zbraň jeho protivníků. Těžkou hlavu si tvůrci nedělají ani s rafinovaností použitého humoru. V rovině teenagerovské komedie nabízí Spider-Manova bláznivá dovolená v Evropě standard, který sice většinou neurazí, ale i ty nejpovedenější vtipy jsou předvídatelné a trochu moc chtěné.

Navzdory všem nepříjemnostem však Spider-Man na konci filmu žije, je si zas o něco blíž s MJ (nikoli pasivní Mary Jane, ale drsnou Michelle Jones), a tudíž připraven na další dobrodružství.

SPIDER-MAN: DALEKO OD DOMOVA

USA 2009

Scénář: Chris McKenna, Erik Sommers

Režie: Jon Watts

Hrají: Tom Holland, Zendaya ad.

Premiéra 3. července

Autor: