Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Překvapení u Netflixu. Loni byla nejsledovanější kritikou cupovaná komedie s Adamem Sandlerem

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Největší celosvětovou sledovanost v rámci Netflixu měl v roce 2019 snímek „krále béčkových komedií“ Adama Sandlera. Komedie Vražda na jachtě (Murder Mystery) byla oblíbenější než seriály Stranger Things, Zaklínač nebo velkolepá gangsterka Irčan.

Jennifer Anistonová a Adam Sandler. Snímek Murder Mystery (2019). Režie: Kyle Newacheck. foto: Netflix

Newyorský policista si se svou manželkou (Adam Sandler a Jennifer Anistonová) vyjede na relaxační dovolenou k moři. Jejich cílem je oživit uvadající manželství. Místo toho se ale připletou k vraždě miliardáře a jsou z nich rázem hlavní podezřelí. Příběh zní sice jako drama, ale už pouhé Sandlerovo jméno je v zásadě zárukou, že se snímek nebere ani trochu vážně. Nejspíše přesně to ale diváci chtějí. Za první čtyři týdny se na Vraždu na jachtě podívalo 74 milionů diváků Netflixu

Nabídka Netflixu je rozmanitá. V současné době se mluví o seriálech Stranger Things, Zaklínačovi nebo o hvězdně obsazeném filmu Irčan režiséra Martina Scorseseho. Tuhle hvězdnou sestavu za sebou ale nechala poměrně nenápadná komedie, na které si navíc smsla kritika. Na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má v současné chvíli od kritiky pouhých 45 %, od diváků dokonce jen 41 %. Na Česko-Slovenské filmové databázi pak 54 % (údaje k 2 lednu).

Režisérsky se Vraždy na Jachtě ujal Kyle Newachek (Game Over, man! a seriál Workaholics). Scénář napsal James Vanderbilt (Útok na Bílý dům, Zodiac). Kromě ústřední dvojice se ve filmu objeví například i Luke Evans nebo Gemma Artentonová. Pro Jennifer Anistonovou a Adama Sandlera nejde o první spolupráci. Oba se sešli v komedii Zkus mě rozesmát z roku 2011.

Bavič z lidu táhne

Adam Sandler je poněkud zvláštností - filmy s ním, zpravidla rozpustilé komedie, kritici příliš nemilují. Za všechny můžeme jmenovat například Zohan: Krycí jméno Kadeřník (2008), Jack a Jill (2011) nebo Pixely (2014) Na streamovací službě Netflix jsou ale jeho filmy velmi populární. Čísla přímo od Netflixu již dříve ukázala, že diváci se za rok 2017 na jeho filmy koukali stěží uvěřitelných 500 milionů hodin.

Netflix si svého dvorního komika patřičně vydržuje. V březnu 2017 oznámil, že se Sandlerem prodlužuje smlouvu ještě na další čtyři filmy (Vražda na jachtě je třetím z nich). Podle Teda Sarandose, vedoucího obsahu Netflixu, je Sandler jedním z nejlepších světových komiků vůbec. Je tak pravděpodobné, že i po vypršení smlouvy si společnost Sandlera pokusí udržet.

Nejsledovanější filmy a seriály roku 2019 na Netflixu:

1) Vražda na jachtě

2) Třetí série seriálu Stranger Things

3) 6 Underground: Tajné operace

4) Úžasňákovi 2

5) Irčan

6) Zaklínač

7) Trojí hranice

8) Zlo s lidskou tváří

9) Umbrella Academy

10) Dálniční hlídka