Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Premiéra Hvězdných válek burcuje i české fanoušky. Chystají se kostýmní průvody i koncert v Rudolfinu

Kultura

  13:15
Světová premiéra nového dílu Star Wars s podtitulem Síla se probouzí proběhne v pondělí 14. prosince v Los Angeles, v dalších zemích včetně Česka o tři, respektive dva dny později. Nejvěrnější fanoušci se totiž mohou do vybraných kin vypravit už o půlnoci ze středy na čtvrtek. Oficiální premiéra proběhne ve středu v podvečer v kině IMAX Cinema City na Flóře, další premiérové projekce se chystají v kinech po celé republice. Slavnostní večer čeká například návštěvníky festivalu Future Gate v pražském kině Oko, kde jsou přichystané modely vesmírných lodí a další doprovodný program.

Star Wars: Síla se probouzí - český plakát foto: Falcon

Většina vstupenek na půlnoční premiérové projekce, jejichž předprodej byl spuštěn v polovině listopadu, je už téměř vyprodaná, stejně jako vstupenky na slavnostní projekci v kině Oko. „Hned první den jsme prodali polovinu vstupenek,“ říká organizátor festivalu Future Gate Andrej Štůla. Návštěvníky akce v kině Oko čeká soutěž pro kostýmované účastníky a speciální výzdoba kina včetně modelů vesmírných lodí, z nichž jeden bude mít rozměry 4 x 2 metry. „Už od 23 hodin bude připraven green screen, kde se zájemci mohou vyfotit s tematickým pozadím a fanoušky v kostýmech Star Wars,“ dodává Štůla. Pro každého návštěvníka bude připraven dárek a plánováno je i hudební překvapení. V kině Oko bude také výstava plakátů Star Wars. Půlnoční projekce bude ve 2D v originálním znění s českými titulky.

Projekce ve 3 hodiny ráno

Oficiální premiéra proběhne od 19.00 v kině IMAX na Flóře, kde bude film promítnut ve formátu 3D. Po premiéře následují půlnoční projekce, které jsou beznadějně vyprodané. „Pro velký zájem v IMAXu spouštíme i projekci ve 3 hodiny ráno, která je již taky téměř vyprodaná,“ říká Barbora Samková z kina IMAX. Premiéru doprovodí kostýmovaní skalní čeští fanoušci Star Wars, jak jinak než v realistických kostýmech, které podléhají přísnému schvalovacímu procesu a jsou přesnou replikou originálních kostýmů. Dorazí fanoušci z obou hlavních skupin: z Lion Base - českého zastoupení mezinárodní kostýmové Star Wars organizace Rebel Legion!, i z organizace Czech Garrison, která zastupuje „záporáky“.

Han Solo (Harrison Ford) a Žvejk (v anglickém originále Chewbacca) po třiceti...
Zloduch Kylo Ren. Děj sedmého dílu ságy Star Wars s podtitulem Síla se probouzí...

Hned za první týden od celosvětového spuštění předprodeje se v České republice prodalo přes 25.000 vstupenek, uvedla Marta Žurková ze společnosti Falcon, která bude snímek v Česku distribuovat.

Kromě kina IMAX a kina Oko se chystají i další speciální akce v rámci půlnočních projekcí. Například jablonecké premiéře v kině Radnice bude předcházet záznam loutkového představení Rudy Hancvencla Hvězdné dálky Star Far(s) aneb galaktická roztržka čili kterak impérium úder nevrátilo. Kostýmovaní fanoušci doprovodí také projekce v Kulturním centru Turnov a v dalšícj kinech.

Hvězdné války v Rudolfinu

Chystá se i speciální tematický koncert v pražském Rudolfinu, který proběhne až po premiéře. V úterý 22. prosince tu proběhne koncertní projekt s názvem Star Wars: A musical show. Jde o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených epizod. Hudbu doplní také videomapping. „Přemýšleli jsme, jak oslavit premiéru nového Star Wars filmu a napadlo nás přivést k životu koncertní show, ve které hudbu oscarového skladatele Johna Williamse doplní speciální projekce,“ uvedl Nikola Bojčev, ředitel pořádajícího festivalu Film Music Prague.

V českých kinech se Hvězdné války umisťují v první pětici nejnavštěvovanějších snímků. Dosud poslední snímek s podtitulem Pomsta Sithů přilákal podle Unie filmových distributorů v roce 2005 do kin 273.676 lidí. Ten s podtitulem Klony útočí vidělo o tři roky dříve 277.637 a předcházející projekt Skrytá hrozba v roce 1999 pobavil 342.233 lidí.

Sága patří k nejvýdělečnějším hollywoodským snímkům všech dob. Filmový portál www.deadline.com odhaduje, že premiéra přinese tvůrcům rekordní tržby kolem 615 milionů dolarů (14,7 miliardy Kč). Natočení vyšlo zhruba na třetinu této částky.

Šestidílná vesmírná pohádka o souboji dobra a zla, kterou mezi lety 1977 a 2005 natočil režisér George Lucas, vydělala po celém světě okolo 45 miliard dolarů. Zhruba 80 procent připadá na prodej postaviček, triček, komiksů, počítačových her, hrnečků a dalších věcí, na kterých se objevily motivy ze Star Wars. Filmové fanoušky včetně těch českých nadchly souboje kosmických lodí, světelné meče či příslušníci různých vesmírných ras, které bylo možno vytvořit díky moderním trikovým technologiím.

Na sociální sítí Twitter se v říjnu objevila výzva k bojkotu sedmých Star Wars. Někteří uživatelé namítají, že hlavní postavy snímku oproti minulým dílům nejsou bílí muži a že film „podporuje hrozivou multikulturní propagandu“.

V oficiálním textu k premiéře se uvádí, že kdysi dávno, v předaleké galaxii, se třicet let po událostech v Návratu Jediho musí posádka Hana Sola, jeho ženy princezny Leiy a Žvejkala vypořádat s novým nebezpečím v podobě Sitha Inquisitora a najít ztraceného Luka Skywalkera. Pod režijním vedením J.J. Abramse, známého hlavně filmy z jiné sci-fi série Star Trek, ztvárnili hlavní role Harrison Ford, Carrie Fisherová, Anthony Daniels, Adam Driver, Daisy Ridleyová, Gwendoline Christieová a Max von Sydow.

Společnost Walt Disney & Co koupila v roce 2012 produkční firmu Lucasfilm, čímž získala práva na natočení dalších dílů Hvězdných válek. Počítá už s osmou epizodou plánovanou na rok 2017, jejímž tvůrcem má být Rian Johnson. Hovoří se i o tom, že devátý díl natočí Colin Trevorrow.

Autoři: ,