Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Přemíra fantazie mě přivede leda do blázince. AnderSen v Divadle Na zábradlí

Kultura

  9:00
PRAHA - Fantazie na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr. Pohádkový svět, ve kterém si víla vezme život, opuštěné děvčátko umrzne na chodníku, cínový vojáček s jednou nohou se rozpustí. To je AnderSen, poslední premiéra letošní sezony v Divadle Na zábradlí.

Inscenace AnderSen. foto: Divadlo Na Zábradlí

Nová inscenace režiséra Jana Mikuláška pracuje s řadou textových zdrojů - těmi hlavními je svět pohádek H. Ch. Andersena, ale také jeho deníky, do nichž si více než půl století téměř denně zaznamenával své zážitky, touhy a sny. Andersenovy jímavé příběhy se smutnými konci se v inscenaci proplétají s autentickými vzpomínkami účinkujících herců. Svobodné parafráze díla dánského pohádkáře dávají modelovým příběhům konkrétní, reálné obrysy, přibližují je našim zkušenostem, našemu světu. Dětství jako kombinace Andersenových hororů, strachů ze tmy pod postelí i hádek rodičů.

Inscenace AnderSen.
Inscenace AnderSen.

Příliš mnoho krve. Divadlo Na zábradlí přichází se svojí verzí Macbetha

„Zajímá nás dětský pohled na svět, dětská traumata i pocity štěstí. Sledujeme dětství, které se prolíná s dospělostí v každém z nás. Dojímá nás, když si vzpomeneme, jak bezmocní jsme jako děti byli. A jsme teď o tolik mocnější? Život a dílo H. Ch. Andersena je však pouze jednou z linek naší scénické úvahy nad dětstvím. Inscenace vznikala jako „work in progress“, na němž se podíleli všichni aktéři a umělecký tým. Věříme, že probudí zapomenuté a otevře nové světy. Jsme přece děti...“ dodává k nejnovější premiéře její dramaturg a ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň.

Hans Christian Andersen a kolektiv

AnderSen

aneb Fantazie mě přivede do blázince

Režie Jan Mikulášek

Dramaturgie Petr Štědroň a Dora Viceníková

Scéna a kostýmy Marek Cpin

Hudba Miloslav König

Light design Jan Jungvirt

Hrají

Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Anežka Kubátová, Petr Čtvrtníček, Miloslav

König, Ivan Lupták a Jiří Černý

Premiéra 2. a 3. června 2017 v Divadle Komedie

Reprízy 5.,7. a 16. června 2017 vždy v 19 hodin v Divadle Komedie

Autor: