Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Prestižní literární cena poslala finanční výhru podvodníkům vydávajícím se za vítězku

Kultura

  15:00
LONDÝN - Britskou literární cenu Rathbones Folio pořádanou nakladatelstvím Rathbones vyhrála Mexičanka Valeria Luiselliová. Její cenu 30 tisíc liber (o něco méně než 900 tisíc korun) inkasovali mazaní podvodníci, kteří se za spisovatelku vydávali. Zloději se následně pokusili podobným stylem přechytračit ještě další literární soutěž.

Mexická spisovatelka Valeria Luiselliová. foto: WIKIMEDIA COMMONS

Mezinárodní soutěž si ustřihla pořádnou ostudu. Její poslední ročník vyhrála s románem Archiv ztracených dětí (česky nevyšla) mexická spisovatelka Valeria Luiselli. Když se pak pořadatelům ozvala s tím, že chce výhru poslat poslat na svůj účet na internetovém bankovnictvím Paypal, nikoho nenapadlo si ověřit, zda je to skutečně ona.

 Nutno dodat, že spisovatelka zkrátka nepřišla a své peníze nakonec dostala. Těch prvních 30 tisíc liber a ani jejich zloděje se ale policii dosud nepodařilo vypátrat. 

Podvodníci se koncem minulého roku snažili podobným způsobem okrást i knižní cenu Baillie Gifford, která se vyhlašuje v kategorii faktografických knih. Zde nakonec neuspěli. 

„Někdo nám poslal emailem zprávu, že by chtěl peníze za výhru poslat na účet na Paypalu. Podepsal se jako Craig Brown, vítěz daného ročníku,“ popsal mluvčí soutěže. „Na první pohled bylo jasné, že jde o podvod.“ 

Podvody v knižním světě jsou poměrně originální, ale zároveň nejde o nic nového. Než spisovatelka Margaret Atwoodová vydala v roce 2019 román Svědectví, očekávané pokračování Příběhu služebnice, podvodníci vydávající se za literární agentury Curtis Brown se snažili vyprosit si u ní a komise Man Bookerovy ceny řásti rukopisu knihy, aby je pak následně mohli prodat na internetu. Ani jeden z těchto podvodů ale nevyšel. 

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...