Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Prestižní literární ceny Costa se tentokrát obešly bez mužů

Kultura

  10:30
LONDÝN - Pět spisovatelek si rozebralo britské literární ceny Costa za rok 2012, což se stalo poprvé v historii tohoto ocenění.

Britská spisovatelka Hilary Mantelová foto: ČTK/AP

Cenu za nejlepší román získala Hilary Mantelová za historickou novelu Bring Up The Bodies (Přineste mrtvoly), za niž už dostala Man Bookerovu cenu stejně jako za předchozí dílo Wolf Hall. Obě knihy se dotýkají doby anglického krála Jindřicha VIII.

Ceny Costa

Literární ocenění Costa se začalo udělovat již v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku. Z nich se vybere celkový vítěz, který bude oznámen 29. ledna. Vítězové jednotlivých kategorií dostanou šek na 5000 liber (158 tisíc korun), celkový vítěz získá dalších 30 tisíc liber (948 tisíc korun).

Cenu za nejlepší biografii obdržel vůbec poprvé komiks Mary Talbotové a jejího manžela Bryana Dotter of her Father's Eyes (Duhovka očí jejího otce). Jejich kniha dává do protikladu příběh dcery slavného spisovatele Jamese Joyce, která chtěla být tanečnicí a skončila v ústavu pro choromyslné, a dcery známého joyceovského literárního vědce Jamese Athertona.

Cenu za nejlepší prvotinu má novinářka Francesca Segalová za román The Innocents (Nevinní) o londýnské židovské komunitě. Skotská básnířka Kathleen Jamieová dostala ocenění za nejlepší báseň The Overhaul (Revize) a spisovatelka Sally Gardnerová obdržela cenu za nejlepší dětskou knihu za dílo Maggot Moon (Červí měsíc).

Autor: