Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Přežívání v ledové pustině. George Clooney si vůbec poprvé zahraje v postapokalyptickém filmu

Kultura

  15:00
Chystaný snímek Dobré ráno, Půlnoci (Good Morning, Midnight) podle úspěšného sci-fi románu bude Clooney také režírovat. O scénář napíše Mark L. Smith (REVENANT Zmrtvýchvstání). Natáčení začne v říjnu.

Herec George Clooney foto: Andy Gotts/Greenpeace

Astronoma Augustina (George Clooney) hvězdy fascinují natolik, že o všechno ostatní ztratil zájem. Pracuje v odlehlém středisku na Arktidě, které musí být kvůli katastrofické události evakuováno. Augustine ale odmítne své stanoviště opustit. Sám je jen do chvíle, kdy objeví záhadné dítě Iris, které přišlo odněkud z ledu. Ve stejné chvíli se kapitán Sully vrací z vesmírného letu z Jupiteru, když je veškeré spojení se Zemí přerušeno. Jediný, kdo se Sullymu ozve, je právě Augustine...

Generál Scheisskopf (George Clooney) se nebojí zařvat. Seriál Hlava 22 (2019).
George Clooney a jeho manželka právnička Amal Clooneyová.

Románová předloha spisovatelky Lily Brooks-Daltonové zatím česky nevyšla, ve Spojených státech je ale bestsellerem. Režírovat bude Clooney, který má na svém kontě již šest režijních zářezů. Za snímek Dobrou noc a hodně štěstí (2005) byl nominován i na Oscara za režii. Scenárista Mark L. Smith dříve pracoval hlavně na hororových snímcích jako Motel smrti (2007). Výrazně na sebe upozornil až scénářem k trojnásobně oscarovému filmu REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. 

„Po dvaceti letech spolupráce si nedokážu představit nikoho, kdo by tento příběh k životu přivedl lépe. Románová předloha je krásná a dojemná, Smithův scénář je úžasně napsaný. Ve svém jádru je to příběh o lidské nátuře a jsem si jist, že si ho naši diváci oblíbí. Úplně stejně jako jsem si ho oblíbil já, když jsem ho poprvé četl,“ sdělil Scott Stubber, vedoucí filmového oddělení Netflixu.