Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Příběhy zhýralého aristokrata. V seriálu Patrick Melrose září Benedict Cumberbatch

Kultura

  6:00
Patrick Melrose se snaží své těžké dětství utopit v drogách, alkoholu a špatných životních rozhodnutích. Pětidílný seriál natočila televize Showtime na motivy stejnojmenné románové pentalogie Edwarda St Aubyna. Seriál slaví úspěch i u kritiky. V Česku seriál uvádí HBO a HBO GO, kde jsou v tuto chvíli k dispozici už čtyři díly z pěti.

Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) s popelem svého otce. Seriál Patrick Melrose. foto: SHOWTIME

Co uděléte, když už i vaše chuť na sebevraždu má chuť spáchat sebevraždu? Takovou otázku si každým dnem pokládá Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch), sebestředný alkoholik a arogantní sukničkář. Melrose se totiž horko těžko vyrovnává s nešťastným dětstvím, kdy ho jeho sadistický otec trápil a matka přehlížela. Podaří se mu uniknout před vlastními démony? Pomoct mu v tom rozhodně může suchý a cynický humor, kterého má na rozdávání.

‚Nejlepší seriál, na který se nikdo nedívá‘. Zrušená Expanze se možná dočká záchrany

Seriál de odehrává v průběhu zhruba dvaceti let (60. až 80. léta dvacátého století) na jihu Francie, New Yorku, ale i ve Velké Británii. Každý z pěti dílů zpracovává jeden román z Aubynovy pentalogie. Kromě Benedicta Cumberbatche se diváci mohou těšit třeba i na Huga Weavinga (Matrix, V jako Vendetta) a Jennifer Jason Leighovou (Mechanik, Osm hrozných). Autory seriálu jsou David Nicholls (Daleko od hučícího davu, Jeden den) a Edward Berger (Jack, The Terror).

Seriál sbírá kladné ohlasy i u kritiky, která vychvaluje hlavně herecký výkon Benedicta Cumberbatche. Na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má seriál v současné chvíli 88 %.

Co tam dělá ta ještěrka? Seriál Patrick Melrose.
Tak na co si připijeme? Seriál Patrick Melrose.