Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Herec Štěpánek: ‚Připadal jsem si hanebně zneužitý’

Po odvysílání prvního dílu televizního seriálu Bohéma, který líčí situaci v československém filmu i divadle za protektorátu, se rodina herce Zdeňka Štěpánka ohradila proti tomu, jak scénář zachází s některými fakty. Scénář se však v případě jeho rozhlasového projevu v září roku 1938 žádné fatální chyby nedopustil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S. Hammer

1. 2. 2017 7:48

... organizace přísunu DRRA byla typicky Ruská a nebylo čím střílet, vozidla byla nepojízdná nebo jen s omezenou zásobou paliva, vojáci neměli mnohdy ani boty... Dřívější výpad Sovětů byl prostě nemožný, přísun všeho k hranicím byl jasně dán nedostačující ale snadno vypočítanou kapacitou železnic.

Hitler také věděl, že Rusové stojí na hranicích, věděl o tom, že Stalin toto přepadení chystá, proto zahájil válku na východě, jemu nic jiného nezbývalo. Nikdy nepochopil, že toto způsobil on jako nástroj Stalinova úmyslu, že Stalinovi by se bez něj a jeho výbojů v Evropě za pár let jeho říše hospodářsky sesypala.

0 0
možnosti

S. Hammer

1. 2. 2017 7:24

Umělci, lehkoživkové a lovci senzací. Historie je dostatečně vzrušující i bez jejich debilních dramatických lží, které z nejednoho díla udělaly paksvil, lépe řečeno z drtivé většiny děl udělaly přestavy těchto nedostudovanců prasečiny. Kdyby si historii a hlavně její souvislosti pořádně nastudovali, když jdou do takového díla, divák by se nenudil a ani by nedýchal. Jenže humanitní obor vystuduje i opice, lenoši a Baroni Prášilové mají zelenou.

0 0
možnosti

26. 1. 2017 7:06

i když mne Bohéma jako taková zatím spíše zklamala, Michal Dlouhý v roli Zdeňka Štěpánka ne, hraje ho dobře a ten projev bejt E.Taberym, je to poslední,co by mu měl vyčítat... a to,že řekl H.H.Frankovi,co mu řekl...no umíte si pak v roli Husa nebo Žižky,představit někoho jiného????

0 0
možnosti

26. 1. 2017 6:42

Kdyby nacisti zvítězili, vše by se hodnotilo jinak, akorát my bychom u toho nebyli. Po válce přišli Sověti a zrada na národu pokračovala. I po Sovětech se Mnichov posuzuje zkresleně dodnes. Beneše s jeho vládou, za to že zbaběle utekli a z bezpečí fandili lidem v Česku, v současnosti odměnili zákonem o zásluhách prezidenta Beneše, které posvětili i komunisté svým hlasem. Nějaký film o historii, jehož autoři navíc stvrzují, že to je spíše fikce, než dokument, nic nové generaci ke zkreslenosti faktů dějin nepřidá. Kdo je hloupý, ten si fakta nevyloží správně vždy!

0 0
možnosti

26. 1. 2017 0:37

Udesne je, ze ty slavne herce, kteri Nemce proste nemohli odmitnout, aby neriskovali zavreni divadla, Burian zamestnaval 40 lidi, po valce soudili ti, co kolaborovali dobrovolne, a ze jich bylo hodne, tech co drlali prescasy v nemeckych zbrojovkach. Stejne jako se z udavacu rychle pres noc stali partizani a komuniste. Inu, chrabri Cesi, udavali gestapu, potom STB a ta nejhorsi svoloc mezi nimi zadali popravy Slanskeho, ( stejna bolsevicka zruda, konec koncu) ale i vlastnich kolegu, jako Svetla Svozilova.

0 0
možnosti

Š. Apolen

26. 1. 2017 1:04

Takový póvl je nezničitelný. Hlavně když oni se budou mít dobře. Kdo je u vlády je jim šumafuk.

0 0
možnosti

D. Stirský

25. 1. 2017 19:56

První díl jsem viděl a nedokoukal. Plytké, křečovité, rádoby intelektuální dialogy, nic moc výkony herecké. Stejná sr.gora jako České století postavené na vulgaritách. Vůbec bych se tím nevzrušoval.

0 0
možnosti

Š. Apolen

26. 1. 2017 0:34

Plytký, křečovitý rádoby intelektuální je váš komentář !

0 0
možnosti

J. Sovák

25. 1. 2017 19:48

Oni ti troubové herci a pražská kavárna si snad myslí, že když něco podepsali a nebo nepodepsali tak proti něčemu bojovali a nebo nebojovali. Pokud nikoho neudávali tak je to tak důležité jako loňský sníh.

0 0
možnosti

25. 1. 2017 16:42

Pro Gotta! - a co je na tom?

No tak přečetl co se po něm chtělo - byl herec a od herců se chce a předpokládá, že budou říkat cizí texty. Musí se herečka, co hraje Lady Macbeth do konce života omlouvat a dřít si ruce?

Stydět se měli ti, kteří Mnichovskou dohodu vytvořili, podepsali a ultimátem Československu vnutili. Především Daladier a hned po něm Chamberlain. Daladier se aspoň (údajně) styděl, ovšem Chamberlain ještě ve 40. roce spolu Hamiltonem proti Churchillovi, který se mezi tím stal premiérem, prosazovali víceméně kapitulaci Anglie, pokud jim "pan Hitler" nechá kolonie. Některé...

Štěpánek prostě poslechl jako tisíce demobilizovaných československých vojáků.

Proč z toho dělají dnešní Stěpánkové drama?

0 0
možnosti

25. 1. 2017 17:57

Máte pravdu, i pro Gotta to platilo. Srazil kufry a šel .. :-) Ještě že německé gestapo, a nakonec i komunistka Jiřina Švorcová, neporučila našim oblíbeným umělcům, aby se šli utopit .. :-)))

0 0
možnosti

25. 1. 2017 16:13

V případě seriálu "Bohéma" mi nějaká fabulace vůbec nevadí! Horší to ovšem bylo s filmem "Hořící keř"! Tam je té fabulace přes 50 % a ze všeho čiší úporná snaha překroutit do extrémů všechno z minulosti, aby měla mladá generace patřičný strach... A seriál "Svět pod hlavou"? No to už jsou jenom zvratky...

0 0
možnosti

Š. Apolen

26. 1. 2017 1:15

Hořící keř jsem dosud neviděl. Svět pod hlavou je velmi slabý seriál s hodně vyfabulovaným dějem. V některých scénách zbytečně "tlačí na pilu". Třeba ve "sledovačce s okurkami ". To je vysloveně trapné. Jenom postava, kterou hraje Jan Budař je docela podobná skutečnosti. Z takových měli SNBáci oprávněný strach.

0 0
možnosti

25. 1. 2017 15:46

Nevím, proč pan Tabery vyvolává nějaká dusna. Podle mě celý seriál pravdivě ukazuje jak tehdejší atmosféru, tak chování vybraných umělců. Já jsem protektorát zažil a vím jak se nedalo odporovat Němcům, ale hlavně českým poskokům, kteří byly daleko nebezpečnější než někdy gestapo. Toto vše v Bohémě zaznívá a nesetkal jsem se s člověkem, který někoho s aktérů odsuzoval.

0 0
možnosti

25. 1. 2017 21:05

Umělci jsou prostě prostitutky režimů

0 0
možnosti