Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Připečené kontaktní čočky i pokračování Vetřelce. Co možná nevíte o kultovní Černočerné tmě?

Vin Diesel jako Riddick. Snímek Černočerná tma (2000). Režie: David Twohy. foto: Gramercy

LOS ANGELES - V úterý 18. února uplynulo přesně dvacet let od světové premiéry kultovního filmu Černočerná tma. První příběh ságy o trestanci Richardovi B. Riddickovi udělal z Vina Diesela hvězdu světové kategorie. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na pět věcí, které o tomto filmu nevíte.
  17:00

Zavolejte specialistu!

Jednou z nejcennějších Riddickových schopností je možnost vidět i v naprosté tmě. V Černočerné tmě zmiňuje, že je to díky nelegální operaci provedené ve vesmírném vězení Butcher´s Bay. Riddickovy oči mají ve filmu svítivě bílé panenky, což filmaři vytvořili pomocí kontaktních čoček.

Jenže ouha, obrovské a nákladné čočky nešly horkem po prvním natáčecím dni sundat. Filmaři museli ze tři hodiny vzdáleného města povolat optometristu, aby jim s tím pomohl. Vin Diesel byl po tomto martyriu raději poslán do nemocnice.

Zima

Snímek s malým rozpočtem 25 milionů dolarů musel šetřit, kde se dalo. Celý film se proto natáčel v australské poušti. Šest dní v týdnu, často i sedmnáct hodin v kuse. Ačkoliv se filmové postavy potí, ve skutečnosti byla na place v noci pořádná zima. Pro zdání potu filmaři herce pravidelně kropili vodou a naopak jim po každé scéně rozdávaly teplé deky. 

Raketa jako turistická atrakce

Černočerná tma se natáčela nedaleko těžařského městečka Coober Pedy, které proslulo těžbou drahých opálů. Vlastník místního obchodu po skončení natáčení loď z Riddicka koupil a postavil ji na parkoviště vedle záchodů a sprch. Dnes je z lodi jedna z největších turistických atrakcí oblasti.

Příšera jako příšera

David Twohy původně připravoval scénář pro třetího Vetřelce z roku 1992. Příběh vězňů ztroskotaných na planetě plné příšer ale společnost 20th Century Fox neschválila. Twohy ho upravil a o osm let později přetavil právě do Černočerné tmy. Z Rippleyové se stal Riddick. 

Nikdy nemělo jít o sérii

Riddick se po úspěchu Černočerné tmy dočkal ještě dvou hraných filmů. jednoho animovaného, celé řady komiksů a dvou úspěšných videoher. Původně měla Černočerná tma být jen jednorázovou záležitostí. 

„Během natáčení Černočerné tmy jsme žádné pokračování neplánovali. Byli jsme příliš zaujatí tím, aby ten film vůbec fungoval,“ sdělil v jednom z rozhovorů pro server Screenrant. 

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč