Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Autorka vybírá peníze na erotický román. Další bude i o vás, láká sponzory

Kultura

  7:00
PRAHA - „Zkažená“ autorka erotického románu přišla na způsob, jak zafinancovat vydání své knihy. Za 10 tisíc nabízí dárcům romantickou večeři a možné zvěčnění v dalším dílu románu, ve které píše o svých milostných zážitcích.

Autorka knihy Muži, kteří mě zkazili s pseudonymem Klára Staňková. foto: Zdroj: Youtube.com

Komunitní financování projektů je novodobý fenomén, který pomohl spatřit světlo světa mnoha knihám, o něž neměli nakladatelé zájem. Na serveru Startovač se mezi nejúspěšnější projekty zařadila erotická kniha Muži, kteří mě zkazili. Autorka - vystupující pod pseudonymem Klára Staňková - totiž přišla na zajímavý způsob, jak dárce motivovat k zaplacení příspěvků v řádu tisíců korun.

Co je to crowdfunding?

Crowdfunding je způsob získávání peněz formou sbírky za účelem realizace určitého projektu. Za finanční podpoření projektu předem stanovenou částkou získají zúčastnění (v případě úspěšné sbírky) odpovídající odměnu. Mezi největší světové crowdfundingové servery patří například Kickstarter nebo Indiegogo.

Čerstvě devětadvacetiletá autorka tvrdí, že pracuje v médiích - v oboru reklamy. Život, jak říká, zasvětila sbírání zkušeností s muži. A právě to je téma, kterému se v knize věnuje - popisuje svůj 15 let trvající promiskuitní život. Každá kapitola je věnována jinému muži, přičemž každý z nich měl údajně autorku trochu „zkazit“.

„Před osmi roky jsem se přestěhovala do Prahy. Každý mi tehdy kladl na srdce, aby mě ‚ta Praha‘ nezkazila. Nezkazila. Zkazili mě muži. Byla jsem totiž příliš naivní a plná iluzí s otevřeným srdcem na dlani. Ideální oběť,“ vysvětluje Staňková.

Původně se nemělo jednat o erotickou knihu. „Přiznám se, že milostná tématika knihy nebyla prvoplánová, jak by se snad mohlo zdát. Roky jsem totiž psala jinou knihu pojednávající o budování kariéry,“ vysvětluje spisovatelka.

Možná vznikne i druhý díl

Minimální hranice 50 tisíců korun nutná pro vydání knihy už dávno padla a více jak měsíc ještě zbývá, aby další zájemci mohli posílat své příspěvky. Nejmenší možný obnos činí 150 korun a dárce dostane elektronické vydání knihy.

Za 10 tisíc mohli tři zájemci jít s autorkou na večeři a mít možnost být zvěčněni v jedné z kapitol v druhém dílu. Právě možnost osobního setkání byla velmi rychle rozebrána. Autorka zareagovala pohotově: navýšila nabídku pro další tři nápadníky.

„Přispěním výrazně pomůžete urychlit celý proces vydání této kontroverzní knižní prvotiny, ale především tím pomůžete zachovat autenticitu příběhů, protože nebudu nucená jako v případě nabídek od vydavatelů ke změnám v obsahu, k cenzuře popř. k násilnému modelování do jednoho jediného příběhu,“ vysvětluje autorka důvod, proč se rozhodla zvolit tuto formu získání financí.

Na českých crowdfundingových serverech už bylo komunitou zafinancováno několik desítek projektů. Rekord zatím drží hudební festival United Islands 2014. Ten na stránce Hithit.cz vybral 1 735 216 korun (více ZDE). Největší úspěch ve světě však měla miliardářem Zdeňkem Bakalou financovaná počítačová hra Kingdom Come. Ta na mezinárodním serveru Kickstarter.com vybrala 36 milionů (více ZDE).

Autor: