Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Příští rok vyjdou dosud nevydané Tolkienovy eseje o Středozemi

Kultura

  14:30
LONDÝN - V Británii příští rok vyjde sbírka dosud nevydaných esejí o Středozemi anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora světoznámých románů Hobit a navazující trilogie Pán Prstenů. Kniha podle nakladatelství Harper Collins umožní čtenářům lépe poznat, jak spisovatel tvořil svůj bohatý fiktivní svět, informoval list The Guardian.

J. R. R. Tolkien foto: MAFRA

Nová kolekce, kterou autorizovala spisovatelova pozůstalost, vyjde v Británii v červnu 2021 pod názvem The Nature of Middle-earth, který odkazuje jak na povahu fiktivního světa, tak k jejím přírodním zákonitostem a historickým reáliím.

Na příští rok chystané eseje se týkají témat jako je nesmrtelnost elfů či geografie království Gondor. Čtenáři se z textů dozví například i to, kterým obyvatelům Středozemě mohou růst vousy. Zda si plnovous mohli nechat narůst elfové, hobiti či trpaslice je už dlouho předmětem debat i sporů mezi fanoušky fiktivního světa.

Společnost Harper Collins přislíbila, že svazek čtenáře „přenese zpátky do světa Silmarilionu, Nedokončených příběhů a Pána prstenů“. Nakladatelství v posledním desetiletí vydalo i další předtím nezveřejněnou práci Tolkiena včetně knih Húrinovy děti, Beren a Lúthien a Pád Gondolinu, které vyšly také v českém překladu.

Tolkienova první kniha ze Středozemě - Hobit - vyšla v Británii v roce 1937. Celosvětové bestsellery z trilogie Pán prstenů vyšly Británii na začátku 50. let. Podle Chrise Smithe, zástupce ředitele Harper Collins, však autor o Středozemi psal až téměř do své smrti v roce 1973. V Československu se oficiální překlad Společenstva prstenu, prvního dílu trilogie o prstenu, „který vládne všem“, na pultech knihkupectví objevil až v roce 1990.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...