Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Příznivci dechovky se sejdou Na Vlachovce, i s Josefem Zímou

Kultura

  10:00
PRAHA - Známá bašta dechovky v pražských Kobylisích po roce znovu ožívá. Restaurace Na Vlachovce spjatá se zpěvákem Josefem Zímou musela loni kvůli nezájmu zavřít, nyní ale získala nového provozovatele, který slibuje program nejen pro milovníky dechovky.

Josef Zíma foto: Hynek GlosLidové noviny

Do budovy restaurace od 80. let příliš nikdo neinvestoval, a tak musela projít rekonstrukcí. "Vše bylo zničené, prohnilé a proteklé vodou. Dům byl vybydlený, v dezolátním stavu," popsal serveru Lidovky.cz nový nájemník Jiří Váša ze společnosti Forrest Group. 

ČTĚTE TAKÉ:

Opravy se dočkal hlavní sál i restaurace, vznikl nový bar. "Původní zůstal jen výčep, z formanky je nekuřácká restaurace. Dělala se komplet nová kotelna," přiblížil Váša.

Restaurace, která letos oslaví 82. narozeniny, už funguje od začátku srpna, samotný program se však rozběhne až 24. listopadu a provozovatelé počítají i s legendárním zpěvákem Josefem Zímou. "Jednáme s ním o účasti na první akci, ale není to jisté. Měl by moderovat i nějaké pořady, vše záleží na jeho zdravotním stavu," dodal k tomu Váša.

V roce 1996 slavil na Vlachovce narozeniny i tehdejší předseda lidovců, na obrázku s Milanem Uhdem.

Noví provozovatelé by však rádi rozšířili kulturní nabídku Vlachovky, znít by měl i swing, hrát se bude divadlo a počítá se s obnovením televizních a rádiových přenosů "Z Vlachovky by měla vzniknout nová kulturní scéna s orientací na střední a starší generaci," plánuje Forrest Group.

Před rokem 1989 byla restaurace vyhlášeným podnikem, její vlajkovou lodí se stal pořad Sejdeme se Na Vlachovce, díky němuž se do Kobylis sjížděli lidé z celého Československa. V devadesátých letech však zájem postupně upadal a jeho zapomenutou slávu se nepodařilo vzkřísit ani několika majitelům. Těsně před zavřením v něm sedávalo jen několik věrných štamgastů.

Legenda Na Vlachovce

  • Počátky hostince Na Vlachovce se tradují až do roku 1850. O několik desítek let později,  3. listopadu 1880 zakoupil objekt od hraběte Josefa Porgese dědeček dnešních majitelů pan Josef Chvoj. Ovšem budova "staré Vlachovky" nevyhovovala účelům pohostinství a tak na podnět syna pana Josefa, Františka Chvoje v roce 1928 dochází k výstavbě dnešní budovy Vlachovky. Nejprve vznikla restaurace a o 2roky později v roce 1930 i dnes již historický kulturní sál.
  • Podnik proslavil pořad "Sejdeme se na Vlachovce", který byl vysílán Československou a později Českou televizí. Na pódiu se tak vystřídala celá řada známých sólistů a hudebníků z oblasti populární hudby a hlavně české i moravské dechovky. Dodnes žijícím pamětníkem a živoucí legendou je zpěvák pan Josef Zíma, který je na Vlachovce doma, jelikož několik desítek let z Vlachovky pořad moderoval.
  • Od poloviny 90.let manželé Chvojovi objekt pronajímali a vystřídalo se tam několik majitelů. Poslední nájemce opustil Vlachovku na podzim roku 2011. V tomto roce bohužel odešla ve věku 89let i bývalá majitelka paní Marie Chvojová, která životu na Vlachovce zasvětila celý svůj život.

Zdroj: webové stránky restaurace Na Vlachovce

Autor: