Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Proč byl rok 2016 tak krutý? Mimořádný počet úmrtí slavných osobností není náhoda

Kultura

  12:00
PRAHA - I pohled na stránky novin posledního týdnu v roce vyvolává poněkud zneklidňující dojem: zdá se nám to, nebo byl rok 2016 pro lidi „od kumštu“ opravdu tak rizikový? Jen českou scénu opustilo množství pozoruhodných osobností: režisér Jan Němec, hudebník Radim Hladík, herec Boris Hybner, výtvarníci Adolf Born a Zdeněk Smetana...

Velikáni, pro které byl rok 2016 posledním v jejich životech foto: Reuters

Světu budou od letoška velmi citelně chybět spisovatel Umberto Eco, architektka Zaha Hadid, hudebníci David Bowie či Leonard Cohen nebo režisér Andrzej Wajda. Jistěže každý rok umírají slavní lidé, ale nebylo jich letos opravdu nějak podezřele moc?

Odešli v roce 2016. David Bowie, Věra Čáslavská i Fidel Castro

Takovou otázku si položila i britská BBC a přistoupila k problému vědecky. Problém se jala zkoumat už zjara, kdy se příval zpráv o úmrtí slavných osobností zdál opravdu enormní. Redaktor BBC Nick Serpell, který se specializuje na nekrology, proto vytvořil srovnávací graf počtu úmrtí celebrit v období leden až březen v posledních čtyřech letech. Zobrazuje se v něm počet předem připravených a poté zveřejněných nekrologů (připravený nekrolog je jaksi známkou toho, že dotyčná osobnost byla opravdu slavná).

Sedmdesátiletý Boris Hybner: Tenhle věk je nejčistší blues
Odešla legenda. Zemřel britský zpěvák George Michael.

A výsledek vypadal vskutku dramaticky: od pěti takových nekrologů v roce 2012 vystoupal jejich počet postupně až k povážlivým dvaceti čtyřem v letošním roce! V roce 2016 se počet zjara zesnulých celebrit oproti roku 2015 zdvojnásobil a oproti roku 2012 dokonce téměř zpětinásobil. To jsou i při vší nestandardnosti použitých statistických metod poměrně sugestivní údaje.

Panika není nutná

V polovině prosince se BBC k průzkumu zodpovědně vrátila. A tentokrát přinesla spíše uklidňující zprávu: úvod roku 2016 sice vysoce převýšil dosavadní zvyklosti, následující měsíce se však již mnohem více přiblížily běžnému průměru. „Posledních šest měsíců tohoto roku bylo v zásadě v souladu s posledními měsíci předchozích čtyř nebo pěti let,“ hlásil Nick Serpell minulý týden.

RECENZE: Muzikanti od Bowieho vítězí v mistrovství světa v gradaci

Celkově si tak podle něj rok 2016 oproti roku 2015 pohoršil „jen“ o 30 procent. Tato relativně uklidňující zpráva ovšem vyšla ještě před úmrtím hudebníka George Michaela, herečky Carrie Fisherové a její matky Debbie Reynoldsové...

Nekrology budeme vídat častěji

Pro celou záležitost v každém případě existuje celkem racionální a přijatelné, i když taky nijak radostné vysvětlení. Podle Serpella není nárůst počtu nekrologů slavných osobností nijak zvlášť překvapující vzhledem k tomu, že se nacházíme půlstoletí od vzmachu televizního vysílání a popkultury, které nebývale mnoha lidem dopomohly ke světové slávě. A tato generace nyní odchází. „Budete si muset na častější nekrology celebrit zvyknout,“ uzavírá BBC své pojednání. A platí to do budoucna samozřejmě nejen pro její publikum.

Autor: