Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Proč zamířit k Malešovu? Výstava mezi realitou a fikcí představuje i Jonášovu velrybu

Kultura

  14:00
MALEŠOV - Americký senátor z české vesnice, fotbal na olympiádě a kostra velryby. Co má všechno tohle společného? V Malešově u Kutné Hory je nové muzeum na pomezí fikce a reality, které vytvořil výtvarník Pavel Koutský, majitel středověké tvrze Ondřej Slačálek a spolek místních nadšenců.

Červený telefon, kterým Karel Jonáš komunikoval s Bílým domem. foto: Judita Matyášová

Možná by to byla jen další obec, kterou míjíte cestou z Kutné Hory. Nic zvláštního vás na první pohled nezaujme. Jenže na ten druhý přece jen něco upoutá vaši pozornost: směrovka k opravené středověké tvrzi, vzápětí uvidíte zrekonstruovaný pivovar a hned naproti němu nové muzeum obce Malešov. „Moje rodina pochází z Kutné Hory, už odmalička jsem si říkal, že bych chtěl koupit a opravit historický objekt. V sedmnácti jsem odjel do Ameriky, kde jsem vystudoval diplomacii. Po návratu do Čech mě napadlo, že si splním dětský sen. Objížděl jsem vesnice v okolí a našel malešovskou tvrz,“ vzpomíná Ondřej Slačálek, který se sem přistěhoval v roce 2002 a začal památku opravovat. S levicovým anarchistou jde jen o shodu jmen.

Pohled do expozice.
Tvrz Malešov.

Nebyl rozhodně sám, komu se tu zalíbilo. Od 80. let tady bydlí výtvarník a režisér Pavel Koutský, další je Aurel Klimt, autor animovaného filmu Lajka, který si přestavěl malešovské kino na filmový ateliér.

Zavolej prezidentovi

Výjimečná výstava míří do Prahy. Ze strany egyptské vlády jde o projev uznání, říká egyptolog Bárta

Předloni se Slačálkovi ozvali z americké ambasády, jestli prý ví, že z Malešova pochází Karel Jonáš. Přátelil se s Vojtěchem Náprstkem, v roce 1863 odjel do Ameriky a brzy se zapojil do aktivit krajanské komunity. Angažoval se také v politice a po dvaceti letech ho zvolili senátorem státu Wisconsin, o tři roky později byl jmenován americkým konzulem a vrátil se do Čech. „Obyvatelé Malešova o něm nevěděli téměř nic, tak jsme začali pátrat. Moje žena Dana hledala v archivech informace o Jonášovi, já jsem si řekl, že navrhnu expozici na pomezí pravdy a mystifikace. Takže tady máme Jonášův červený telefon, kterým se dovoláte přímo do Bílého domu. A když už Jonáš, tak jsme potřebovali i kostru velryby. Jsme v současnosti jediné muzeum v republice, které ji vystavuje. A kromě toho si můžete v expozici vyzkoušet, jak pohnout dějinami. Když zatočíte ozubeným kolem, tak na obrazovce uvidíte komiks o významných událostech z malešovské historie,“ říká Koutský, který režíroval animovaný seriál Dějiny udatného národa českého.

Společné pátrání

Ondřej Slačálek a jeho přátelé založili spolek Muzeum Malešov a připravovali pamětní desku na počest Jonáše. Brzy totiž pochopili, že zajímavých příběhů je v jejich obci mnohem víc. V muzeu se dozvíte o Hugo Meislovi, který se koncem 19. století přestěhoval z Malešova do Vídně a stal se nejen trenérem rakouského národního mužstva, ale podílel se i na pravidlech moderního fotbalu. V roce 1936 jeho tým vyhrál na olympiádě v Berlíně. Kromě informací o rodácích jsou v muzeu také informace o každodenním životě v obci, kde se dařilo podnikatelům i spolkové činnosti.

„Vloni v říjnu na otevření muzea přijel americký velvyslanec. Shodou okolností pochází z obce, která je nedaleko města Racine, kde žil Karel Jonáš. Dodnes je ve Wisconsinu považován za významného politika 19. století. Expozicí v muzeu jsme chtěli ukázat, že regionální dějiny lze představit zajímavou formou. Postupně ji chceme rozšiřovat, aby tam bylo víc hravých prvků pro děti i dospělé. Celé muzeum vzniklo hlavně díky pomoci místních, kteří se s námi pustili do pátrání po předcích. Je to taková paměť vesnice v malém, díky které si uvědomíme, odkud pocházíme a co vše dokázali naši rodáci,“ říká Slačálek, který zve na Putování s Malešem. Akce se bude konat 27. dubna.