Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Progresivní animace je až do neděle k vidění v Olomouci

Kultura

  18:00
OLOMOUC - Až do neděle potrvá v Olomouci Přehlídka animovaného filmu PAF. Její součástí jsou filmové projekce, tvůrčí dílny, výstavy i koncerty. Díky festivalu s mezinárodním renomé dorazí do města na sedm desítek hostů z tuzemska i zahraničí včetně Argentiny či Brazílie. Poprvé v Česku vystoupí například britský hudebník a vizuální umělec Dean Blunt.

Lucy Railton a Rebeca Salvadori předvedou performanci o roli synchronicity obrazu a zvuku.V soboru ve 20.00. foto: PAF

Festival otevřela série výstav v Galerii U Mloka i ve Vitríně Deniska, kde vystavuje Viktor Takáč. Hlavní program pořadatelé zahájili v Konviktu u příležitosti otevření výstavy Live coding lab uskupení Kolektiv. „Součástí zahájení programu byla audiovizuální performance Live coding live téhož uskupení, kdy prostřednictvím počítačového programu deset lidí společně v reálném čase kódovalo obraz i zvuk,“ řekla mluvčí přehlídky Marie Meixnerová.

Zaostřeno na Jižní Ameriku

První festivalový večer si mohli diváci užít už i ochutnávku ze sekce kolumbijské animace. Právě na Jižní Ameriku se letos pořadatelé festivalu zaměřili nejvíce. „V Evropě bude snad poprvé komplexněji představena poměrně mladá oblast kolumbijské animace za přítomnosti teoretiků a samotných tvůrců,“ uvedl programový ředitel Martin Mazanec. Divákům se představí také průkopník stínového divadla Jaime Cifuentes z Kolumbie. Divadlo, které sklízí úspěch v zemích Latinské Ameriky, bude uvedeno v tuzemsku poprvé. Do města pozvali pořadatelé také filmaře a umělce z Argentiny, kteří v sekci Buenos Aires experiment představí současný trend práce s klasickým filmem v Argentině.

Součástí přehlídky je také blok Přítomnost, pohyb, proměna, kterou připravil britský hudebník a umělec Mark Fell. „Oslovil šest umělců z celého světa od Japonska po Španělsko, kteří ve třech dvojicích připraví nové projekční události, které budou prezentovány v jeden večer,“ dodal Mazanec. Přehlídku i letos doprovodí soutěž Jiné vize 2014, která mapuje dění na poli pohyblivých obrazů filmu a videa v České republice.

Festival animovaného filmu, který se věnuje širokému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie a vizuálního umění, se v Olomouci koná potřinácté. Čtyřdenní přehlídka je vyústěním celoročního projektu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!