Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Projekt Otevřené sbírky mapuje digitalizaci kulturního dědictví. Počet online artefaktů strmě roste

408 muzeí a galerií se nachází v České republice. foto: Otevřené sbírky

Projekt Momentálně lze na internetu vidět 1 236 735 sbírkových předmětů, tedy více než dvojnásobek než před rokem.
  5:00

Zatímco v dubnu roku 2020 šlo na internetu zobrazit 556 280 muzejních artefaktů, dnes je to již 1 236 735. Tedy více než dvojnásobek. Během roku pandemie se zvýšil také celkový počet registrovaných sbírkových předmětů i procentuální podíl online přístupných položek. .

Za zmínku stojí i fakt, že ačkoliv je v Česku zdigitalizováno zhruba 12,4 % všech sbírek, veřejnosti jsou online z této digitalizace přístupné jen čtyři předměty z deseti. 

Webová stránka projektu Otevřené sbírky slouží jako celkové shrnutí výzkumu a plynule navazuje na loňskou zprávu. Kromě grafů a srovnání může sloužit i jako přehledný rozcestník pro všechny instituce.

“Sbírky byly a jsou srdcem muzea, avšak muzeum nemá mít na jejich bohatství monopol. Nemusí být jediným subjektem, který s nimi zachází a jenž je zprostředkovává veřejnosti. Muzea by naopak měla vynakládat co největší úsilí, aby digitalizovala kulturní kolekce, nasdílela je formou otevřených dat, a tím poskytla potřebný zdroj pro kohokoliv dalšího; pro umělce, designéry, architekty, učitele nebo vědce,” říká Lukáš Pilka, spoluautor Otevřených sbírek.

Za projektem Otevřených sbírek stojí designer a publicista Lukáš Pilka a propagátorka umění a designu Tereza Škvárová, oba absolventi oboru Teorie a dějiny moderního a současného umění na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. 

Autor: