Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Výtržnice z Kapitolu se pokusila kradený notebook prodat Rusům. Okopírovala tím zápletku filmu Po přečtení spalte

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Na sociálních sítích je novým hitem snímek Po přečtení spalte (2008) bratrů Coenových. V kultovním filmu s Bradem Pittem a Frances McDormandovou se totiž děje skoro to samé, co zažívají Spojené státy.

Snímek Po přečtení spalte (2008). foto: StudioCanal

Mezi výtržníky z Kapitolu byla řada expolicistů a vojáků. Vedení prověřuje tisíce příslušníků národní gardy

Američanka Riley June Williamsová při protestech a útoku na Kapitol z počátku ledna vpadla do kanceláře předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Odcizila přitom notebook, který se pomocí svého ruského kamaráda údajně pokusila prodat ruským tajným službám. Ty by pravděpodobně obsah notebooku jedné z nejvyšších státních činitelek velmi zajímal. 

Snímek Po přečtení spalte (2008).
Snímek Po přečtení spalte (2008).

Pokud se zdá, že takto originální zápletku by nevymyslel žádný ze scenáristů, není tomu úplně tak. Ve filmu Po přečtení spalte hrají Brad Pitt a Frances McDormandová zaměstnance posilovny, kterým se dostane do rukou disk s daty od bývalého analytika CIA (hraje ho John Malkovich). Stejně jako žena z Kapitolu se dvojice pokusí citlivá data zpeněžit tak, že je prodá Rusům. 

Podobnosti filmu s realitou si všimli uživatelé sociálních sítí. „Tomuhle příběhu chybí už snad jen dvojice zabedněných zaměstnanců posilovny,“ napsal na Twitter jeden z nich. „Zatraceně, někdo je tady fanoušek Coenů,“ zavtípkoval jiný.

Snímek Po přečtení spalte je dalším z kultovních kousků bratrů Coenů, ale svou popularitou ho zastínil o deset let starší Big Lebowski. Film přitom i při relativně skromném rozpočtu 37 milionů dolarů vydělal celosvětově více než 116 milionů. Kromě výše zmíněných herců v něm zazářili i Tilda Swintonová, George Clooney nebo J. K. Simmons.