Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

První let bílého havrana. Vikingové Wardruna novinku představí na online koncertu

Kultura

  18:00
PRAHA - Hudební uskupení Wardruna se proslavilo tradiční severskou hudbou s až rituálním nádechem. V koronavirové době svým fanouškům zprostředkuje audiovizuální show alespoň online. Událost proběhne 26. března.

Hudební uskupení Wardruna. foto: OBSCURE

Obrat člověka k přírodě a její ochrana, připomenutí tradic a jejich původu, které jsou spirituálně nekonečné a neměnné, a samozřejmě i možnosti naší nápravy. „Každý může být strůjcem změny, pokud začne u sebe,” prohlásil Einar Selvik, frontman kapely.  A na toto vše po předchozí trilogii Runaljod (čerpající z runové, proto-norské abecedy) také navazuje nové album Kvitravn (Bílý havran), které vyšlo 22. ledna. Bílý havran je pak podobně jako bílá holubice v křesťanské mytologii symbolem naděje a pozitivních změn. 

Hudební uskupení Wardruna.
Hudební uskupení Wardruna.

„Kdysi se tradicemi žilo, byly písně pro každou příležitost  a přitom s přírodou bojovalo, byl to často boj o přežití. My ze západní společnosti jsme se od ní ale už naprosto odstřihli, nehledě na lidské vazby. A přitom tento vztah potřebujeme, neb jsme tu na světě součástí něčeho většího,“ vysvětluje Selvik.

Unikátní norský soubor proslulý i tvorbou hudby pro seriál Vikingové nebo spoluprací s Aurorou, který v Praze vyprodal Velkou Lucernu mnoho týdnů dopředu nebo vystoupil na vyprodaném festivalu Brutal Assault. 

Jedinečná show proběhne 26. března. Zájemci se dozví více na facebookových stránkách akce.

Autor: