Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

První republika: banální seriál českého střihu, žádné Panství Downton

Kultura

  9:06aktualizováno  10:09
PRAHA - Po zhlédnutí prvního ze zamýšlených dvaadvaceti dílů původního televizního seriálu První republika, který předcházela masivní propagace, jsou divákovy pocity rozpačité. Od ambiciózního projektu mohl čekat i něco víc než dobře oblečené dámy, těžkopádné připomínky prvorepublikových reálií a jen účelové výlety na frontu první světové války.

Rodina Valentových zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy. foto: Česká televize

Pod seriálem je podepsaný tvůrčí tým divácky úspěšného vzpomínkového seriálu Vyprávěj (režisér Biser Arichtev), zasazeného do druhé poloviny 20. století v Československu.

Na rozdíl od něj se však První republika alespoň v časovém zasazení vrací hlouběji do moderních československých dějin, do období konce RakouskaUherska a vzniku samostatného státu. Podle tvůrců chce být ságou dvou generací zámožných rodin, především však romantickou podívanou s detektivní zápletkou.

ČTĚTE TAKÉ:

Herecké obsazení je standardní, nikoli mimořádné. Je sice sestavené se snahou využít méně okoukaných tváří, ale zatím nic překvapivého nepřineslo. Vizuální stránka vzdáleně evokuje atmosféru starých fotografií a dokumentů, rytmus vyprávění je pozvolný, děje předvídatelné.

Víc se odehrává v popisných dialozích než v dramatické akci. A tak navzdory proklamacím, že by mělo jít o domácí verzi britského Panství Downton, z úvodní části, odvysílané v pátek večer na ČT1, lze soudit, že půjde zase jen o banální seriál českého střihu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!