Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

První trojice knih se nemění. Vítězí Harry Potter

Kultura

  13:29
Stále nejvíce dětí přispívá na charitu díky knihám Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter a kámen mudrců a Děti z Bullerbynu. To jsou tři tituly zařazené do projektu Čtení pomáhá, které se dlouhodobě drží na předních příčkách.

Fanoušci na Trafalgarském náměstí foto: Reuters

Z české literatury vede Poláčkova klasika Bylo nás pět, v těsném závěsu za ní je pilný Ferda Mravenec Ondřeje Sekory a třetí místo prozatím drží dětská kniha Z deníku kocoura Modroočka od Josefa Koláře.

Mezi další oblíbené knihy patří například Staré řecké báje a pověsti, Krysáci, Dášeňka nebo Fimfárum. Nejsilnější kategorií jsou žáci pátých až devátých tříd, což potvrzují počty registrovaných čtenářů v projektu – mají podíl 56,3 procenta.

Nejméně čtou středoškoláci, těch je 11,3 procenta. U nich vede Shakespearův Hamlet, který je v celkovém pořadí až 38., na druhém místě jsou Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války a třetí pozice patří Hrabalově knize Obsluhoval jsem anglického krále. Všechny tři tituly patří do seznamu povinné literatury pro státní maturitu vyšší úrovně.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.