Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Psi, Pražáci i trampové. Na Hradě vystavuje amatér František Dostál

Kultura

  14:00
Praha - Přestože se fotografii věnuje výhradně jako amatér, patří Dostál se svými více než dvaceti knižními tituly, bezpočtem novinových a magazínových ilustrací a bezmála 70 výstavami k nejpublikovanějším českým fotografům.

František Dostál: Fotografie ze souboru Psi a lidé, 1972 foto: František Dostál

Výstava nazvaná Lidé pravdě podobní se koná v Tereziánském křídle Starého královského paláce u příležitosti  autorových loňských 75. narozenin.

František Dostál se narodil v roce 1938 v pražských Vršovicích, které se také staly jeho prvotní inspirací. Fotografovat začal v 60. letech, publikoval v řadě periodik. Námětem Dostálovy tvorby jsou především lidé pražských ulic a posázavští trampové. Pro jeho dílo je typický jemný humor často těžící z absurdních setkání nesourodých prvků na jednom obrazu.

Fotograf František Dostál komentuje své fotografie na výstavě Lidé pravdě podobní.

Dostálova tvorba je na výstavě rozdělena do deseti tematických celků. Zvláštní pozornost má snad nejznámější cyklus Letní lidé, kterým se vyznává ze své náklonnosti k trampskému životu. Kolekce vznikla během let 1968 až 1990 ve Zlenicích na řece Sázavě. Cyklus Psi a lidé je pak věnován snímkům soužití lidí a jejich nejlepších přátel.

František Dostál, Fotografie ze souboru Letní lidé, 1968-1990

Za výstavní aktivitu se stal členem mnoha fotoklubů - v Argentině, Brazílii, Jugoslávii, Německu, Polsku, Velké Británii, získal řadu čestných titulů a více než stovku ocenění. Od roku 2003 publikuje v časopise Československá fotografie (původně PHOTOLife), je také členem jeho redakční rady. V roce 2008 obdržel cenu ministerstva kultury za celoživotní přínos amatérské fotografii.

Autoři: ,