Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Psycholožka Eliška Křenková se zamiluje. Filmová romance Marťanské lodě vzniká podle básnické sbírky

Kultura

  16:00
BRNO/PRAHA - Režisér a muzikant Jan Foukal, tvůrce dokumentárního snímku Amerika a v hudebním světě známý jako Johannes Benz, natáčí filmovou romanci s názvem Marťanské lodě. V hlavních rolích jeho prvního celovečerního hraného filmu diváci uvidí frontmana kapely Květy Martina Kyšperského a herečku Elišku Křenkovou.

Snímek Marťanské lodě (2019). Režie: Jan Foukal. foto: David Konečný

Velká část filmu vzniká v Brně a okolí. Finální část natáčení bude v lednu příštího roku v Norsku. Natáčet se bude v Oslu a v norských horách. Ve filmu hrají také Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Kryštůfková či Pavel Zatloukal a vystupuje v něm i brněnská písničkářka Nikola Mucha. Premiéra filmu je plánována na jaro 2021.

Snímek Marťanské lodě (2019). Režie: Jan Foukal.
Snímek Marťanské lodě (2019). Režie: Jan Foukal.

Jan Foukal se narodil v roce 1979 a vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU. Je externím členem divadla Vosto5. Jako Johannes Benz představil v roce 2013 audiovizuální road movie Songs of the Open Road, inspirovanou Waltem Whitmanem. Je iniciátorem aktivity Kino otevřeno, která se od roku 2009 zabývá rekultivací zavřených kin.

Natočil krátké dokumenty a zhostil se vedlejších rolí ve filmech Jitky Rudolfové Zoufalci a Rozkoš. Jeho celovečerním režijním debutem byl autorský dokument Amerika, který zaznamenal úspěch na filmových festivalech, v roce 2015 byl uveden v soutěži dokumentů ve Varech.

Inspirací pro vznik nového filmu se stala kniha básní Marťanské lodě, kterou Kyšperský napsal se svou přítelkyní Alenou Černou. Vznikala ze hry, kdy oba na základě pěti náhodných slov skládali básně. Když zjistili, že obstojí i samy o sobě, rozhodli se vydat je knižně. Vztah měl ale i stinnou stránku, Černá v té době bojovala s nemocí, kterou lékaři nebyli schopni přesně diagnostikovat. Smrt tak byla v jejich vztahu latentně přítomna. Černá se nakonec rozhodla odejít ze světa dobrovolně.

Scénář Marťanských lodí napsal Zdeněk Jecelín, spolupracoval na něm i režisér. Kyšperský s Foukalem se také podílí na hudbě k filmu spolu s hudebním skladatelem Albertem Romanuttim.

„Když se ve vašem životě najednou nakrátko ocitne někdo ohromující s neuchopitelnou energií, musíte se dvakrát ohlédnout, abyste zachytili křehkost a pomíjivost života. Lyrický příběh, jenž staví na emoci, která důmyslně opisuje kružnici vašeho vnitřního světa, nabízí pojem filmové romance, která je žánrem klasickým, krásným a opomíjeným,“ míní Foukal.

Martin a Eliška, hlavní hrdinové filmu, se poprvé setkají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Psycholožka hudebníka pozve na přednášku. Vzájemně na sebe zapůsobí, vyrážejí na výlety, potkávají se v zahraničí a po návratů domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...