Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Půvab socialistických výloh i život Libuny. Dům fotografie uvádí retrospektivu Ireny Stehli

Kultura

  17:00
PRAHA - Desítky let fotodokumentaristické práce Iren Stehli, švýcarské fotografky s českými kořeny, prezentuje Galerie hlavního města Prahy. Základem výstavy, která je součástí festivalu Fotograf, je cyklus Libuna. Zachycuje desítky let ze života ženy z pražské romské komunity, který fotografka dokumentovala až do její předčasné smrti. Na výstavě jsou k vidění i fotografie z cyklů Pražské výlohy (1978 až 1992) nebo Pražské zdi a ulice (1976 – 1990).

Z cyklu Pražské výlohy / Prague shop windows  1976 - 1996 foto: Irena Stehli

Výstava Libuna a jiné eseje se koná v Domě fotografie v Revoluční ulici, kde potrvá až do 24. ledna. Autorka studovala na pražské FAMU, jejími generačními souputníky byli Ivan Lutterer, Jan Malý či Dušan Šimánek. S nimi se dodnes přátelí a dlouhodobě se pohybuje v českém prostředí. Pevné pouto ji pojila také s historičkou fotografie Annou Fárovou, jejíž byla oporou po jejím podpisu Charty 77 i v její práci na pozůstalosti Josefa Sudka.

Z cyklu Libuna 1975 – 2009

Její práce má od počátku charakter ucelených fotografických esejů, které vypovídají o lidech a jejich prostředí v delších časových úsecích a je možné je po vzoru filmových dokumentů označit jako časosběrné. Příběh Libuny, kterou fotografovala od roku 1974, doprovází na současné výstavě výběr z dalších cyklů zabývajících se estetikou obchodů, služeb a domácností v minulém režimu.

Cyklus Pražské výlohy je z let 1978 až 1992 a ukazuje výjevy, které dnes znají jen pamětníci socialistického obchodu. Jsou na nich dnes těžko uvěřitelná aranžmá z jednoho druhu výrobku - sterilizovaného zelí, zubní pasty či pracího prášku; jinde spotřební zboží ve výloze obchodů překrývají ideologická hesla a portréty komunistických vůdců. Stehli své fotografie vystavuje i ve Švýcarsku a zatímco, jak dnes řekla, příběh Libuny je srozumitelný i tam jako univerzální příběh ženy, výlohy Švýcaři prý nechápali.

Z cyklu Pražské výlohy / Prague shop windows 1976 - 1996
Z cyklu Pražské zdi a ulice / Prague walls and streets 1976 - 1990

S cyklem Libuna je jméno Stehli nejčastěji spojované. S romskou dívkou tohoto jména se autorka seznámila jako studentka na koleji. Téměř tři desítky let si fotografovala v jejím domácím prostředí, s přibývajícími dětmi, vnoučaty i partnery. Výsledkem je kompaktní příběh plný přirozenosti a spontánnosti všech aktérů nespoutaný žádnými estetickými konvencemi, uvádí kurátorka výstavy a ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magda Juříková.

Autoři: ,