Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Queer festival Mezipatra si bere na mušku vlastní řady gayů a lesbiček

Kultura

  9:01
BRNO - Jubilejní 10. ročník filmového festivalu Mezipatra naznačí, že stereotypy ve vnímání tradičních rolí muže a ženy existují nejen ve většinové společnosti, ale i v komunitách gayů a lesbiček.

Derek Jarman foto: The Serpentine GalleryReprofoto

"Z našich zjištění vyplývá, že lidé z gay a lesbické komunity tvoří asi jen polovinu návštěvníků," uvedla manažerka Mezipater Tereza Hendlová. I proto se v názvu festivalu už neobjevují slova qay a lesbický, které nahradilo víceznačné slovo queer.

Mezipatra se na homosexuální problematiku zaměřují od svého počátku v roce 2000. Festival s podtitulem Třetí světová válka pohlaví letos při projekcích v Brně a Praze nabídne stovku filmů.

"Konformita vůči tradičním mužským a ženským rolím a hodnotám, které jsou jim přikládány, nás žene do Třetí světové války pohlaví. Najdeme gaye šovinisty a lesbičky, co se s gayi nebaví. Maskulinní gayové pohrdají zženštilými homosexuály, některé lesby se vysmívají holkám s mejkapem," uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel. Dramaturgie letos vybírala filmy, které tradiční dělení na mužský a ženský svět překračují.

Odmítá si vybrat
Festivalové téma se odráží hned v zahajovacím filmu XXY od argentinské režisérky Lucíe Puenzové. Hlavní protagonistka snímku je intersexuální, má obojí pohlavní orgány. Čelí tlaku okolí, aby si zvolila jedno ze dvou pohlaví, podrobila se operaci a naplňovala příslušnou genderovou roli. "Hlavní hrdinka filmu si ale odmítá vybrat," uvedl Rumpel.

Přehlídka letos udělí tři ocenění. Odborná porota vyznamená nejlepší celovečerní hraný film. Studenti vyberou nejlepší krátký film. O třetím ocenění rozhodne hlasování diváků. Letošní filmová retrospektiva je věnována britskému filmaři Dereku Jarmanovi, který zemřel před 15 lety. Byl jedním z prvních Britů, kteří veřejně prohlásili, že jsou HIV pozitivní.

Úvodní brněnská část přehlídky začíná 23. října a potrvá v městských kinech do konce měsíce. Pražskou část naplánovali pořadatelé na 2. až 8. listopadu. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách www.mezipatra.cz.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...