Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rád spáchám atentát na Heydricha aspoň v práci, řekl Jamie Dornan

Kultura

  16:46
KARLOVY VARY - Nový koprodukční snímek Anthropoid, který bude pojednávat o zásadní události českých dějin a natáčet se bude v příštích týdnech u nás, představili dnes na karlovarském festivalu režisér Sean Ellis, herec Jamie Dornan (Padesát odstínů šedi), a za českou stranu koproducent David Ondříček s herečkou Aňou Geislerovou.

Irský herec a hudebník Jamie Dornan dorazil do Karlových Varů, kde hovořil o chystaném snímku Anthropoid. foto: ČTK

„O téma heydrichovského atentátu se zajímám už patnáct let,“ řekl na tiskové konferenci režisér filmu Anthropoid Sean Ellis. „Nejprve jsem viděl dokument a od té doby myslím na to, jak tento hrdinský příběh přenést na plátno. Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili,“ řekl Ellis.

Do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka obsadil režisér herce Jamieho Dornana a Ciliana Murphyho. Gabčíkovu partnerku Liběnu Fafkovou bude hrát Aňa Geislerová, partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon, známá z filmu Láska na kari. Ve filmu se objeví i další čeští herci, například Ondřej Malý, Jan Budař nebo Václav Neužil, a v malé roli také výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha, který je spolu s Davidem Ondříčkem českým koproducentem snímku. 

„Jsme moc rádi, že se můžeme na filmu Seana Ellise podílet, protože jeho poselství je podobné jako bylo u našeho filmu Ve stínu,“ řekl Ondříček. Prozradil také, že se ve filmu objeví i herečka Alena Mihulová.

Anna Geiserová a Jamie Dornan v Karlových Varech.

Natáčet se bude podle vyjádření režiséra Ellise na co nejautentičtějších místech. Praha se v posledních letech hodně změnila, za pár let už tu žádné historické filmy točit nepůjdou,“ poznamenal Ellis. Samotná scéna atentátu se bude točit na rohu ulic co nejpodobnějších původnímu místu. Dále se bude natáčet Zvonařce, Invalidovně nebo v kostele Cyrila a Metoděje. Jeho interiér se zároveň staví v barrandovských studiích. 

Dornan: Parašutisté vykonali hrdinský čin

Herec Jamie Dornan přiznal, že o událostech kolem atentátu nevěděl, dokud si nepřečetl scénář k filmu. „Vyrůstal jsem v irském Belfastu a samozřejmě jsme druhou světovou válku ve škole probírali, moc jsem ale tehdy neposlouchal,“ vysvětloval Dornan. „Když jsem se o okolnstech atentátu na Heydricha a celém příběhu dozvěděl, udělalo to na mě opravdu velký dojem,“ dodal. Na otázku, zda se nebojí, že diváci budou jeho výkon srovnávat s rolí v erotickém filmu Padesát odstínů šedi odpověděl: „Nevím, jak by mohl někdo očekávat, že tyto dva filmy by mohly být nějak spojovány.“ To, co udělali oba parašutisté, je podle něj velký hrdinský čin a pro herce velká výzva. „Je to něco, s čím se dokážete ztotožnit. Ti kluci za něco bojovali, ale zároveň měli svoje rodiny. Jsem rád, že je můžu stát součástí toho příběhu. A jsem rád, že můžu spáchat atentát na Heydricha aspoň takhle v práci,“ dodal. Žádné zvláštní přípravy na roli nechystá, příběh a znalost historických událostí jsou podle něj dostačující. Lokace, ve kterých se bude natáčet, zatím neviděl.

Dornan začínal kariéru v modelingu, jako herec debutoval  v historickém dramatu Sofie Coppolové Marie Antoinetta. Vzápětí zazářil v úspěšných televizních seriálech Once Upon Time a The Fall. Celosvětovou popularitu mu pak přinesla role milionáře Greye z erotické romance Padesát odstínů šedi (Fifty Shades of Grey, 2015) a nedávno podepsal kontrakt na její pokračování. 

Co se týče režijního pojetí filmu Anthropoid, Sean Ellis chce klást důraz především na lidský příběh a emoce. „Samozřejmě jsem viděl všechny české filmy, které byly na toto téma natočeny, včetně dokumentů,“ řekl. „Sequensův Atetntát je skvělý film, ale neukazuje emoce. Nedozvíte se z něj, jak se Kubiš a Gabčík cítili. Chceme natočit film, který by oslovil současnou generaci,“ dodal režisér. 

Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004). Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. Dále natočil hororové drama Střepy v hlavě (The Broken, 2008), a o pár let později překvapil sofistikovaným sociálním dramatem Metro Manila (2013).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!