Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Rada rozhodla: Vystoupení Ortelu na slavících nebylo nezákonné

Kultura

  14:47
PRAHA - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neshledala na účasti kapely Ortel v přímém TV přenosu z předávání cen Český slavík nic nezákonného a nebude se jím dále zabývat. V úterý to řekl předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí. Na vystoupení skupiny, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v pořadu televize Nova podal stížnost člen volebního výboru Poslanecké sněmovny Jan Chvojka (ČSSD).

Ve světlech reflektorů. Skupina Ortel přebírá Slavíka. foto: Yan ReneltMAFRA

„Rada se dnes touto stížností zabývala. Řízení nezahájila, protože z hlediska odvysílaného obsahu neshledala nic, co by porušovalo zákon,“ řekl Krejčí s tím, že rada se nezabývala souvislostmi kolem působení kapely.

K TÉMATU:

Ortel skončil v anketě Český slavík na druhém místě, jeho zpěvák Tomáš Ortel, který dřív působil v neonacistické skupině Conflict 88, obsadil třetí příčku. Skupina na slavnostním večeru převzala ocenění a poděkovala za ně, nezahrála ani nebyly vysílány ukázky jejích skladeb. „Ta skupina už se pohybuje za hranou zákona. Vyvolává xenofobní nálady, je založena antisemitsky a obecně šovinisticky. A já jsem toho názoru, že v hlavním vysílacím čase na kanále nejsledovanější soukromé televize by taková skupina neměla co dělat,“ uvedl dříve ke své stížnosti Chvojka.

Svůj hlas někomu z tuzemských interpretů letos zaslalo do ankety Český slavík přes 140 000 lidí. Mezi zpěváky vyhrál už počtyřicáté Karel Gott, vítězství v kategorii zpěvačka obhájila Lucie Bílá a nejpopulárnější kapelou se letos už podesáté stala skupina Kabát.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!