Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Radcliffe: Nechci být arogantní spratek

Kultura

  11:55
LONDÝN - Šestnáctiletý Daniel Radcliffe žije s Harrym Potterem už pátý rok. Mladý herec se stal idolem milionů dětí po celém světě. Přesto tvrdí, že mu vůbec nedochází, na jak gigantickém projektu se podílí a jak moc je slavný.

Harry Potter se zamiluje. Daniel Radcliffe a jeho filmová láska Katie Leungová. foto: AFP

* V únoru začnete točit pátý díl Harryho Pottera, teď máte pauzu. Co děláte, když netočíte nebo nejste ve škole? 
Moc času nemám. Před několika týdny jsem se začal učit na zkoušky, takže teď trávím čas nad dějinami, sjednocováním Itálie v 19. století a podobně. Rozhodně se nenudím. A jinak... o prázdninách jsem třeba jel na hudební festival v Readingu, to byl úžasný zážitek.

* Byl jste tam pod stanem?
 Nejsem žádný pravověrný tramp. Navíc tam před rokem někdo kamarádům dokonale vybílil stany. Kdyby se prý provalilo, že jsem tam s nimi, tak by se podobná návštěva zaručeně opakovala. Byl jsem v jednom místním hotelu, ve kterém údajně měly být ubytované všechny kapely, jenže jsem na žádnou nenarazil. Trochu mě to zklamalo.

* Změnilo se něco zásadního, když se k sérii Harry Potter dostal první britský režisér Mike Newell?
Ano, rozumí světu internátních škol, protože do jedné z nich chodil. Nebyly to sice Bradavice, ale jistě vypadaly podobně.

Premiéra Harryho Pottera a ohnivého poháru.* Producent David Heyman řekl, že Mike Newell do filmu vnesl víc humoru...
Myslím, že jsme to tak museli udělat, protože určité pasáže jsou příliš temné a opravdu děsivé. Některé scény jsou rozhodně vtipné. Třeba když si s Rupertem ve studovně povídáme o tom, jak sehnat partnerku na vánoční ples. Na místě určeném k soustředění by se nikdo neměl bavit, takže se z ničeho nic za našimi zády vynoří profesor Snape a uhodí nás přes zátylek knihami. Není to nic zvláštního, ale je to prostě vtipné. Mike to přirovnal k filmu Velký útěk. My kopeme tunel a Alan Rickman je nacista, který nás chce nachytat.

* Zdá se vám, že každý další film ze série je pro vás větší výzvou, že se musíte neustále zlepšovat?
Kdybych se stále nezlepšoval, znamenalo by to, že jsem sám se sebou spokojený. Když jste se sebou příliš spokojení, podáváte špatné výkony. V určitém smyslu je to těžší. Teď si uvědomuju ještě víc než dřív, jaká je to zodpovědnost, jak velká jsou očekávání. Na druhé straně se teď na place cítím mnohem lépe než dříve, už jsem se s Harrym sžil, lépe ho znám.

* Čtvrtý film měl být pro vás fyzicky nejnáročnější, musel jste hrát pod vodou...
Osobně pro mě byl nejtěžší souboj s drakem. Ve filmu jdeme ještě dál než v knize: spadnu z koštěte a začnu sjíždět po střeše. Během natáčení jsem tuhle jízdu po střeše dělal několikrát za sebou, částečně mě jistilo pružné lano zakotvené ve stropě, padal jsem a přistál na zemi. Byl to regulérní volný pád z dvaceti metrů. Nebudu vám tu nalhávat, že jsem neměl strach. Měl a velký. Kdyby někoho zajímalo, jestli tuhle scénu za mě točil kaskadér, tak ne, byl jsem to opravdu já.

* Stál jste i před další výzvou - naučit se kvůli plesové scéně tancovat...
Až budete v kině, všimněte si, že nikdy neuvidíte moje nohy, vždycky jsem v záběru jen od pasu nahoru. Všichni měli na nácvik tanečních kreací tak tři týdny, zatímco já točil scény s Pošukem Moodym a na tanec mi nezbylo víc než tři hodiny. Takže tak po šesti sedmi krocích jde celé mé umění do kytek. Není to moc dobrá vizitka, protože oba moji rodiče byli v mládí reprezentanty v tanci. Mně se ale taneční geny asi vyhnuly.

* V novém dílu série Harry Potter je spousta nových postav spolužáků. Očekávalo se od vás, že jim jako veterán na place řeknete, jak na to?
Veterán? Vidíte, takhle jsem o sobě nikdy nepřemýšlel. Ale Mike skvěle vedl rychlokursy herectví. Slezli jsme se do jedné místnosti a tam jsme s učitelem dramatiky Benem zkoušeli a improvizovali. Měli jsme čas a prostor trochu se seznámit a všichni jsme pak měli stejnou startovní pozici.

* Čím se Ohnivý pohár liší od ostatních potterovek?
Je to první z potterovských filmů, kde se Harry začíná zajímat o dívky. U každého nového dílu také říkáme, že je temnější než ten předchozí, v tomhle případě je to stvrzené i tím, že v Americe je Ohnivý pohár přístupný až od třinácti.

Harry Potter.* Po každém natáčení musíte absolvoval sérii rozhovorů, pak přijde premiéra a další zájem médií. Co děláte, abyste se při všem tom obdivu udržel při zemi?
Nevím, co bych na to řekl. Je to naprosto nevědomé. Není to tak, že bych si sednul a mluvil k sobě, že se budu ze všech sil snažit nebýt arogantním spratkem. Za hodně vděčím rodičům, kteří jsou velmi hodní a nedopustí, abych byl arogantní a myslel si o sobě kdovíco. Navíc já sám bych prostě takový nikdy nechtěl být, protože právě tohle u ostatních odsuzuji.

* Dochází vám vůbec, jak gigantického projetu jste součástí?
Ne, tohle nejspíš pochopím až s odstupem. Třeba samotné premiéry nejsou zrovna mými oblíbenými částmi celého tvůrčího procesu. Miluju natáčení. Kdybych chodil na spousty premiér - nejen těch potterovských, ale i jiných filmů - asi by to bylo jiné a zvykl bych si na to. Jenže já si na to - po pravdě řečeno - nechci zvykat, protože ten pocit je příliš krásný, než abych dopustil, že by mi zevšedněl.

* Na trhu je už nějaký čas šestá kniha. Musí to být zvláštní pocit, číst si knihu a říkat si: „Tak za rok to budu hrát..."
Není na tom nic nepříjemného. Právě naopak. Není to jako seznam nepříjemných povinností, které si trpně odškrtáváte.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...