Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Radiace pěkně zblízka. Počet zájezdů do Černobylu vzrostl téměř o polovinu

Kultura

  5:00
ČERNOBYL/PRIPJAŤ/MOSKVA/PRAHA - Úspěch minisérie Černobyl televize HBO znamenal příliv lidí do vyhrazené zóny okolo elektrárny. Cestovní kanceláře nabízející výlety do Pripjatě a k Černobylu odhadují, že se zájem turistů zvýšil až o 40 procent. Napsala o tom agentura Reuters.

Boris Ščerbina (Stellan Skarsgard), Valerij Legasov (Jared Harris) a Uljana Chomjuková (Emily Watsonová) musí přesvědčit sovětskou elitu, aby začala jednat. foto: HBO

Oblast okolo Černobylu po 33 letech od katastrofy připomíná pustinu, kterou se prohánějí divocí psi a výdobytky civilizace si za své vzala nekontrolovaná příroda. V centru toho je Pripjať, kdysi padesátitisícové město vybudované převážně pro zaměstnance jaderné elektrárny a jejich rodiny. 

Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård). Seriál Černobyl (2019). Režie: Johan...
Horníci mají za úkol vykopat tunel pod Černobylem a pod reaktor nainstalovat...

Sergij Ivančuk, ředitel cestovní agentury SoloEast Tours, řekl agentuře Reuters, že v květnu 2019 se zvýšil zájem o návštěvu zóny o 30 % oproti stejné době minulý rok. O termíny v červnu, červenci a srpnu je pak zájem vyšší o 40 %. Jaroslav Jemelianenko, ředitel firmy Chernobyl Tours, odhaduje obecný nárůst na 30 až 40 %. 

V zóně je bezpečno

„Chodí sem hodně lidí a ptají se na otázky okolo seriálu. Lidé problematika Černobylu stále více a více zajímá,“ tvrdí průvodkyně Viktoria Brošková.  Návštěva zóny je dnes zcela bezpečná. Člověk dostane dávku ozáření v hodnotě dvou mikrosievertů, což je přibližně stejně, jako by dostal při celodenním sezení doma.

Cestovní agentury vyjíždějí k Černobylu ze 120 kilometrů vzdáleného Kyjeva. Na celý den stojí výlet pro jednoho okolo 100 euro nebo dolarů. Doporučuje se vzít si jídlo i pití, ačkoliv některé cestovní kanceláře jídlo za mírný příplatek nabízejí. Vyžadují se dlouhé rukávy i nohavice. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!