Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rady státních fondů kinematografie a kultury jsou kompletní

Kultura

  17:00
Rady státních fondů kinematografie a kultury budou znovu kompletní. Poslanci v tajné volbě na druhý pokus obsadili všech devět volných míst v radě fondu podporujícího umění. Podobně při třetí volbě rozhodli o obsazení zbývajících tří volných míst v radě fondu, který uděluje granty tvůrcům českých filmů.
Filmová klapka (ilustrační foto)

Filmová klapka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Do filmového fondu byly po lednovém a únorovém neúspěšném pokusu zvoleny bývalá členka rady Tereza Brdečková a někdejší dlouholetá šéfredaktorka filmového měsíčníku Cinema Iva Hejlíčková. Doplnil je filmový historik Petr Bilík.

Od 5. dubna se tak přidají k Jiřímu Kubíčkovi a Přemyslu Martinkovi, kteří byli vybráni do rady už v lednu, a k Luboru Dohnalovi, dosavadnímu předsedovi rady Petru Vítkovi, místopředsedovi Vladimíru Sojákovi a bývalé člence rady Zuzaně Kopečkové, o jejichž volbě poslanci rozhodli v únoru.

Fond rozděluje granty v hodnotě 220 milionů korun

Volba rady fondu, který rozhoduje o grantech na tvorbu nových filmů, byla očekávána filmařskou obcí. Pokud by se ji totiž poslancům nepodařilo včas naplnit, ochromilo by to na jaře činnost fondu. Fond má na granty zhruba 220 milionů korun ročně z jednoprocentního odvodu z každé prodané vstupenky do kina, výnosu z autorských práv na filmy natočené v době státního monopolu a odvodů ze zisků komerčních televizí. Loni na podzim rozdělil radní spor při rozdělování grantů, kdy nejvyšší částku 15 milionů korun udělili filmu Filipa Renče o Lídě Baarové.

V radě fondu kultury bude opět například režisér Rudolf Adler. Mezi devítkou nově zvolených členů jsou také překladatelka Jana Mertinová nebo ředitelka Divadla Na Zábradlí Doubravka Svobodová. Již v březnu poslanci do rady znovu zvolili básníka a divadelního režiséra Miloše Horanského a hudebníka a skladatele Jiřího Hlaváče.

 

 

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...