Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rakovina nesmí být tabu. Výtvarnice Eliška Podzimková chystá seriál Plešouni

Kultura

  14:00
PRAHA - Třináctidílný seriál Plešouni si vytyčil nelehkou cestu - hravou a srozumitelnou formou seznámit děti a jejich rodiče s tématem, o kterém se nežertuje. Autorka sama si protinádorovou léčbou prošla. Tvůrci nyní vybírají na dílo peníze. Hotovo by mělo být v roce 2022.

Animovaný seriál Plešouni. foto: PLEŠOUNI.CZ

Hlavním hrdinou Plešounů je animovaný Tobiáš. Je mu devět a ví, že je nemocný. Tobík je zvídavý. Co neví, na to se zeptá. Má navíc dva výborné kamarády - dívku Emmu, se kterou se poznal v nemocnici, a kouzelné autíčko, jenž ho vezme tajemná a jiným lidem nepřístupná místa. Klidně i dovnitř do lidského těla mezi buňky!

Eliška Podzimková
Ilustrace Malého prince od Elišky Podzimkové

Každý rok si od lékařů tento verdikt vyslechne na 300 tisíc dětí na celém světě. Nemoc si nevybírá. Základní je ale informovanost a pozitivní přístup, to ví přece každý! Navíc úspěšnost léčby se každým rokem zvyšuje a v roce 2019 byla na  82 %. 

Vznik Plešounů inspirovaly animované legendy - francouzský seriál Byl jednou jeden život (1987) a americký Welcome to My Life (2014). O výtvarnou stránku se stará Eliška Podzimková. Ta během své bohaté kariéry spolupracovala už například i s magazínem Vogue nebo kuchařem Jamiem Oliverem. V šestnácti letech ji lékaři diagnostikovali Hodgkinův lymfom, ze kterého se po chemoterapiích, jaké v seriálu čekají Tobíka, dostala. 

Plešouni získali záštitu Evropské společnosti pro dětskou onkologii i Americké onkologické společnosti.

Zájemci mohou na projekt přispět přímo na jeho webových stránkách, nebo na crowdfundingové platformě Donio